V bazenih manj Avstrijcev in Nemcev, a več Rusov, Švicarjev in Nizozemcev. Foto: Slovenska zdravilišča
V bazenih manj Avstrijcev in Nemcev, a več Rusov, Švicarjev in Nizozemcev. Foto: Slovenska zdravilišča
V Ljubljani je prespalo več tujih, a manj domačih gostov. Foto: MMC RTV SLO

Tako so zdravilišča predvsem zaradi ruskih gostov imela pet odstotkov več gostov in tri odstotke več prenočitev kot od januarja do maja lani. K temu je pripomoglo še 21 odstotkov več gostov iz Švice in 20 iz Nizozemske. Manj turistov je prišlo iz Italije, Avstrije in Nemčije.

Bolje tudi na morju
Število prenočitev se je glede na lansko leto v prvih petih mesecih letošnjega leta povečalo tudi na Obali, in sicer za dva odstotka. Samo v maju se je po podatkih Turističnoinformacijskega centra Portorož zasedenost v hotelih povečala za 11 odstotkov. 69,5 odstotka prenočitev so ustvarili tuji gostje.

12 odstotkov več prenočitev kot v maju lani je Slovenska turistična organizacija (STO) zabeležila tudi v Ljubljani. Poraslo je število prenočitev tujih gostov, in sicer za 13 odstotkov, število prenočitev slovenskih gostov pa je upadlo za tri odstotke. Ljubljanske namestitvene zmogljivosti so bile zasedene 77-odstotno.

Na Bledu slabše kot lani
Več gostov kot v enakem obdobju lani so po navedbah STO-ja imeli tudi v Kranjski Gori. Bilo je 23 odstotkov več nočitev kot maja lani, najbolj zasedene so bile namestitvene zmogljivosti med prvomajskimi prazniki. Prevladovali so tuji turisti, teh je bilo 80 odstotkov. Na Bledu so imeli 12 odstotkov več nočitev kot maja lani, a kljub temu je bilo v prvih petih mesecih pet odstotkov manj gostov kot lani.

Na STO-ju optimistični
Slovensko turistično gospodarstvo glede na lani ugotavlja nadaljevanje rasti števila prihodov in prenočitev tako domačih kot tujih gostov. Tudi glede nadaljevanja turistične sezone so na STO-ju optimistični, saj pričakujejo, da bo Slovenija tudi ob koncu letošnje poletne sezone prikazala boljšo statistiko glede na lani.

N. G.