Empire State Building: brez njega si New York težko predstavljamo. Foto: EPA
Empire State Building: brez njega si New York težko predstavljamo. Foto: EPA
Dolgo časa je bila zgradba najvišja. Foto: EPA
Za razgled z Empire State Buildinga boste plačali 20 dolarjev. Foto: EPA

V ponedeljek je namreč njegov lastnik, družba Malkin Holdings, predstavil potek prenove tega 102-nadstropnega velikana, ikone New Yorka.
Do konca leta naj bi zamenjali 26.000 oken in izboljšali izolacijo, vrsta inovacij pa bo zmanjšala porabo energije za 8 odstotkov.
Vse te prenove bodo stale 13 milijonov dolarjev, stroški pa naj bi se povrnili že v naslednjih treh letih, saj bodo z zmanjšano porabo energije privarčevali 4,4 milijona dolarjev letno.

V 15 letih se bodo zmanjšali izpusti ogljikovega dioksida za toliko, kot če bi s ceste umaknili 20.000 avtomobilov.
"Empire State Buildinga nočem narediti zelenega, ker je to danes prav, ampak zato, ker je to poslovno smiselno. Če ne zmanjšamo porabe energije, bomo izgubili denar in ne bomo konkurenčni Kitajski, Indiji, Braziliji in preostalim gospodarstvom v razvoju," je izjavil Anthony Malkin, predsednik družbe Malkin Holdings.
Rušenje dvojčkov
Ko je bil 1. maja 1931 slavnostno odprt, je bil Empire State Building ne le najvišji nebotičnik na svetu, ampak tudi simbol človeške moči, ki se je takrat znašla v najhujši gospodarski krizi, veliki depresiji. Arhitekt William Lamb iz arhitekturnega biroja Shreve, Lamb in Harmon je načrte naredil v rekordnih dveh tednih, nebotičnik pa so v celoti zgradili v pičlih 15 mesecih.
In čeprav že dolgo ni najvišja zgradba v Ameriki, še manj pa na svetu, je 443 metrov visoki Empire State Building zadnjih devet let znova najvišji nebotičnik v New Yorku. Med terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001 sta bila zrušena slovita stolpa Svetovnega trgovinskega centra, ki sta leta 1972 po višini prehitela Empire State Building.
Le bleda senca nekdanje veličine
A stavba je izgubila sijaj, ki ga je imela v prvih desetletjih, in ko je Malkin Holdings leta 2006 kupil ta nebotičnik, zgrajen v slogu art decoja, je bil ta le senca samega sebe.
Velik del prostorov v nebotičniku je bil dan v najem malim poslovnežem, ki so, vsaj za newyorške razmere, plačevali nizke najemnine.
"Ko smo prevzeli zgradbo, je bila v slabem stanju," se spominja Malkin. Da bi Empire State Buildingu vrnila stari sijaj, se je družba Malkin Holdings odločila za obsežen program prenove in rekonstrukcije v ekonebotičnik, ki bo v celoti stal 550 milijonov dolarjev.
Kot rečeno, se bodo vse investicije povrnile v naslednjih 15 letih, in to predvsem zahvaljujoč izboljšanju energetske učinkovitosti nebotičnika, kjer dela okoli 300 ljudi, vsak dan pa ga obišče 13.000 ljudi, vključno z obiskovalci, ki uživajo v razgledu s 86. in 102. nadstropja, ki sta odprta za javnost 18 ur dnevno, sedem dni v tednu.