Ker je na Kitajskem zelo porasel domači turizem, so v zadnjih letih obnovili več kot ducat odsekov zidu, odprtih za obiskovalce. Foto: EPA
Ker je na Kitajskem zelo porasel domači turizem, so v zadnjih letih obnovili več kot ducat odsekov zidu, odprtih za obiskovalce. Foto: EPA

Rudarska družba je menda petkrat ignorirala pozive, naj ustavi dela v avtonomni pokrajini Notranja Mongolija, so sporočili iz urada za narodno dediščino na tem območju. Rudarji naj bi med drugim izkopali več lukenj na območju zidu, medtem ko so iskali zlato.

Veličastni spomenik ogrožen
Kitajska je v zadnjih letih v skrbi za ohranitev tega spomenika sprejela cel niz uredb, s katerimi bi preprečila poškodbe na zidu, ki so med drugim posledica zabav in drugih nedovoljenih aktivnosti na določenih delih zidu ter tudi grafitov.

Prvi deli Kitajskega zidu so bili zgrajeni pred več kot 2.000 leti, obnovili in podaljšali pa so ga v času dinastije Ming (1368-1644) zaradi grožnje vdorov severnih plemen. Nedavna študija je razkrila, da je ta spomenik precej daljši, kot so mislili do zdaj. Razteza se na kar 8.851,8 kilometra. Raziskava je pokazala tudi, da bi zid na številnih mestih lahko izginil zaradi gradnje cest in drugih infrastrukturnih objektov, pa tudi zaradi ekstremnih vremenskih razmer.

Veliki kitajski zid je niz kamnitih in prstenih utrdb v severni Kitajski, ki so bile zgrajene in vzdrževane med 5. stoletjem pred našim štetjem in 16. stoletjem, da bi zaščitili severne meje kitajskega kraljestva pred vdori severnih plemen. Eden najslavnejših delov zidu je tisti, ki ga je med letoma 220 in 206 pred našim štetjem dal postaviti prvi kitajski cesar Čin Ši Huang. Do danes se je ohranil le majhen odsek omenjenega dela zidu, večino tistih, ki so ohranjeni še danes, pa so zgradili v obdobju dinastije Ming.

Zid res viden iz vesolja?
Kitajski zid se razteza od Šanhajguana na vzhodu do Lop Nurja na zahodu po loku, ki grobo orisuje južni del Notranje Mongolije. V najbolj izčrpni arheloški študiji do zdaj so s pomočjo naprednih tehnologij ugotovili, da je celoten Kitajski zid z vsemi odseki skupno dolg 8.851,8 kilometra: sestavlja ga 6.259,6 kilometr zidu, 359,7 kilometra okopov in 2.232,5 kilometra naravnih pregrad, kot so hribi in reke.

To, da je Veliki kitajski zid "edino delo človeških rok, z golim očesom vidno iz vesolja", pa naj bi le deloma držalo. Gre bolj za urbani mit, opozarjajo strokovnjaki.