Na tisoče vojakov in drugih sodelujočih je na pekinških ulicah ustvarilo enkratno vzdušje. Foto: Reuters
Na tisoče vojakov in drugih sodelujočih je na pekinških ulicah ustvarilo enkratno vzdušje. Foto: Reuters
Hu Džintao
Predsednik Hu Džintao je za slovesno priložnost pustil kravato doma in se predstavil v preprosti obleki, ki je bila značilna za "staro gardo" kitajskih komunističnih voditeljev. Foto: EPA

Kot smo v zadnjih časih že navajeni pri Kitajcih, je tudi tokratno slavje ponudilo številne presežke, s katerimi so komunistične oblasti želele prikazati vso veličino in sijaj azijske velesile. Samo ognjemet naj bi bil dvakrat večji, kot je bil na lanski slavnosti ob začetku olimpijskih iger.

Že nekaj dni pred veliko proslavo je bilo v Pekingu vse pripravljeno in ulice so bile polne pripadnikov varnostnih enot. Kitajske oblasti niso ničesar prepustile naključju, niti vremena, saj so z letali za razpršitev oblakov poskrbele za jasno nebo nad prestolnico.

Urjenje za parado je bilo dodelano do potankosti in vojaki so po mestnih ulicah paradirali z natančno 116 koraki na minuto, kar je zneslo minuto in šest sekund za mimohod mimo glavnega odra, na katerem je bilo komunistično vodstvo.

V paradi je sodelovalo okoli 100.000 prebivalcev in okoli 80.000 šolarjev, ki so s plakati, slikami in plesom predstavljali dosežke v zgodovini države. Okoli 30.000 ljudi si je lahko dogodek ogledalo na prizorišču, medtem ko so drugi dogajanje spremljali po televiziji.

V socializmu je prihodnost
Ljudstvo je z istega mesta kot pred 60 leti Mao Cetung in v podobni preprosti sivi obleki nagovoril kitajski predsednik Hu Džintao, ki je hvalil napredek države in poudaril, da lahko samo socializem reši Kitajsko, samo reforma in odpiranje svetu pa lahko zagotovita razvoj socializma in marksizma.

"Socialistična Kitajska, ki se spoprijema s prihodnostjo, danes ponosno stoji na Vzhodu," je dejal Hu, ki so ga na odru spremljali njegov predhodnik Džang Zemin in premier Ven Džabao skupaj s preostalimi partijskimi voditelji.

Vojaška parada je bila seveda priložnost, da je Kitajska pokazala svoje mišice in na ogled postavila svojo orožarno, med katero so bile posebne pozornosti deležne nove medcelinske balistične rakete dongfeng-31, ki lahko nosijo jedrske konice in imajo kar 11.000 kilometrov dosega.