Ljubljanske skrite kotičke predstavlja četverica mladih. Foto: Spotted by Locals
Ljubljanske skrite kotičke predstavlja četverica mladih. Foto: Spotted by Locals
Obvezen postanek v petek: Odprta kuhna. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik

Svoje vtise o slovenskem glavnem mestu so prispevali antropologa Jošt Derlink in Miha Poredoš, fotografinja Mankica Kranjec in Tjaša Janovljak, ki vodi pešture po Ljubljani.

Zasnova virtualnih vodnikov Spotted by Locals je preprosta: za vsakega izmed (do zdaj) 56 mest poiščejo od štiri do šest lokalnih avtorjev, ki nato na strani delijo informacije o svojih najljubših kotičkih v mestu. Spotted by Locals je tako namenjen popotnikom, ki si želijo podatkov o mestu, pri tem pa se želijo ogniti tipičnim turističnim znamenitostim.

In kaj mladi Slovenci predlagajo turistom?

Za ljubitelje mestnih športov Derlink predlaga obisk Urban Roofa, kjer najdete pod eno streho tako skejtarski park kot plezalno steno, kot pravi antropolog, ki med muzeji izpostavlja Slovenski etnografski muzej (SEM). Predlagajo tudi obisk Hiše eksperimentov, Metelkove, Stare elektrarne, ogled predstave v gledališču Glej, koncert v Kinu Šiška in kinopredstavo v Kinodvoru.

Od glasbe do jedače
Ljubitelji glasbe - predvsem džeza, bluza in rocka - bodo po mnenju Poredoša prišli na račun v "skritem biseru", baru Prulček, ki se ponaša tudi z bogato ponudbo piv. Še bolje je s pivi založen Sir William's Pub, ki je prav tako eden izmed predlogov. Na pijači se lahko turisti ustavijo še v Bi Ko Feju, Daktariju in njegovem sosedu - Baru Kljukec. Pijačo z džezom združujeta tudi Sax Pub in Zlati zob.

Ljubitelji narave naj obiščejo botanični vrt ali pa Špico, predlaga Janovljakova, Poredoš pa izpostavlja park Gradaščica, Šmartinski park in Miklošičev park. Pravi naslov za tiste, ki jih mikajo zapuščeni kraji, pa je nekdaj veličasten, danes pa propadajoč Hotel Bellevue.

Izbor restavracij ljubljanskih blogerjev se prav tako precej razlikuje od tistih klasičnih - svetujejo obisk Gostilne dela, kjer so službo v gostinstvu našli mladi brezposelni brez prave izobrazbe, pa Gostilno pri cvičku ob Koseškem bajerju, Wild West Saloon, Baziliko Bistro, Pomf, Klobasarno, Hood Burger, Pekarno Osem, Pri Škofu, Paninoteko in picerijo Šestinka. Pa, seveda, petkovo superuspešnico, Odprto kuhno. Ljubljanska tržnica je pa tako ali tako obvezna postaja za vsakega turista.

Še veliko več predlogov pa na ljubljanski sekciji strani Spotted by Locals.