Bled, ena najsvetlejših zvezd slovenskega turizma. Foto: EPA
Bled, ena najsvetlejših zvezd slovenskega turizma. Foto: EPA
Tuji obiskovalci prihajajo tako na poslovna kot 'užitkarska' potovanja. Foto: BoBo

Podatki Banke Slovenije kažejo, da se je priliv zaradi potovanj lani povečal za 0,4 odstotka v primerjavi z rekordnim letom 2012. Lani so se povišali prilivi tako od zasebnih kot tudi poslovnih potovanj, povečal se je tudi saldo med izvozom in uvozom potovanj.

Prilivi od izvoza potovanj so bili lani višji za 0,4 odstotka, so sporočili iz agencije Spirit. Povečali so se prilivi tako od zasebnih kot tudi poslovnih potovanj, prav tako je bil v primerjavi z letom 2012 višji saldo med izvozom in uvozom potovanj, in sicer za 2,9 odstotka.

Tuji turisti so v preteklem letu v Sloveniji skupaj, tako na zasebnih kot poslovnih potovanjih, potrošili 2,09 milijarde evrov. Vrednost potrošnje Slovencev v tujini je lani znašala 702 milijona evrov, kar je za 4,3 odstotka manj kot leto prej.

Ob tem pa v agenciji Spirit spominjajo, da so zaradi upada turističnega povpraševanja v devetdesetih letih upadli tudi prilivi od turizma, ki so se leta 1991 več kot prepolovili glede na predhodno leto. Šele leta 1994 so turistični prilivi v Sloveniji presegli rezultate iz leta 1990.

Upad turističnih prilivov je bil delno posledica političnih nestabilnosti regije, delno pa tudi upada turističnih prilivov od Avstrijcev in Italijanov. Ti so se pokazali zlasti kot upad prometa v obmejnih brezcarinskih trgovinah ter kot zmanjševanje nakupa cenejšega goriva v Sloveniji.

Zaradi teh ukrepov se je zmanjšalo število kupcev oziroma obiskovalcev iz teh držav, ki so prihranke od cenejših nakupov prej pogosto prelili v turistično potrošnjo.

Kljub temu se je izvoz turističnih storitev v celotnem obdobju dvigoval, z izjemo let 1998 in 1999, ko je upadel zaradi političnih nemirov v regiji. Od leta 1994 se je izvoz turističnih storitev povečal za 2,7-krat in je leta 2013 znašal največ do zdaj, 2,09 milijarde evrov.

Uvoz potovanj oz. poraba domačih turistov v tujini se je prav tako nenehno povečevala in se je od leta 1994 povečala že za 2,8-krat. Saldo turističnega prometa je po posameznih letih, do leta 2010, znašal med 45 in 55 odstotki priliva od izvoza potovanj, v zadnjih treh letih pa se je precej znižal, so še zapisali na Spiritu.