Turistični razcvet ima gospodarske prednosti, a dodatno uničuje še tisto malo, kar je ostalo od plaže v Pataji. Foto: EPA
Turistični razcvet ima gospodarske prednosti, a dodatno uničuje še tisto malo, kar je ostalo od plaže v Pataji. Foto: EPA
Pataja je v zadnjih letih bolj kot zaradi plaže priljubljena zaradi drugih dopustniških 'dejavnosti', predvsem zaradi razkošne ponudbe nočnega življenja in spolnih uslug po dostopnih cenah. Foto: EPA

Ena najpriljubljenejših plaž na Tajskem se namreč umika za skoraj dva metra na leto. Znanstveniki trdijo, da so vzrok temu pojavu morski tokovi in razvoj mesta, ki so okrepili obalno erozijo. Plaža, danes še polna ležalnikov, sončnikov in kopalcev, bi lahko izginila v manj kot petih letih, svarijo.

"Če ne bomo glede tega storili ničesar, bo plaža v bližnji prihodnosti izginila - na nekaterih področjih je že," pravi Thanavat Jarupongsakul, strokovnjak za morsko in obalno erozijo na bangkoški univerzi Čulalongkorn. Območje plaže se je skrčilo na 13 hektarjev, trenutno je široka od tri do pet metrov, še leta 1952 pa je merila kar 35 metrov!

Pataja, pristanišče, ki leži 150 km vzhodno od Bangkoka, je bila do 70. let zaspano obalno mesto, vzcvetela pa je v času vietnamske vojne, ko so tja prihajali ameriški vojaki, mornarji in piloti, kjer so se "sproščali in počivali". V zadnjih 15 letih je mesto doživelo pravi "turistični bum", Pataja pa je imela leta 2010 že več kot 100.000 prebivalcev.

Prostitucija, donosna "turistična panoga"
Povsod so zrasli hoteli, apartmaji, golfigrišča, konferenčni centri, bari, restavracije in podružnice verig hitre prehrane, tam pa mrgoli tudi diskotek s "seksi" ponudbo. Velik del "(ne)ugleda" Pataje pri tujih turistih izvira iz seksualnega turizma, ki se mu predajajo številni obiskovalci mesta.

Prostitucija na Tajskem je sicer nezakonita, a je v resnici na široko tolerirana, tudi v Pataji, kjer je na stotine "barov s hostesami", striptizlokalov, masažnih salonov, savn in hotelov, ki oddajajo sobe na uro.

A tudi turistična plima bo pojenjala, če bo plaža izginjala še naprej, strokovnjake in lokalne poslovneže pa skrbi, da so mestne oblasti storile le malo, da bi zaustavile erozijo. Je pa plaža še vedno izjemno priljubljena, po vodi švigajo turisti na vodnih smučeh, evropski upokojenci pa srkajo pivo na soncu v bližini vreč peska, s katerimi se brez velikega uspeha trudijo zaustaviti hitrost erozije.

Težave bi rešilo 14 milijonov evrov
Strokovnjaki so že sestavili načrt za rešitev plaže, ki pa bi lahko stal več kot 600 milijonov batov (okrog 14 milijonov evrov). Kot pravi Thanawat, bodo takoj potrebovali 220.000 kubičnih metrov peska, da bi širino obale razširili na 40 metrov, nadaljnjih 150.000 kubičnih metrov pa bodo dodali vsakih 15 let, da bi preprečili nadaljnje širjenje.

"To ni nova tehnologija, je pa morda nekaj novega na Tajskem. Tako so plaže reševali že v številnih državah. V preteklosti so gradili nekakšne strukture, ki pa so bile videti resnično grde in so imele številne negativne učinke. Če bo proračun sprejet, bi lahko projekt končali v letu do dveh," pojasnjuje strokovnjak.