Prebivalci Ajutaje so ponosni na svojo dediščino: gre za kraj čudovitih templjev, bleščečih palač in brezčasnih umetnin. Poleg vladarjev, plemstva in menihov so v Ajutaji in okolici stoletja prebivali tudi kmetovalci, ki so obdelovali polja. Foto: MMC RTV SLO/Maja Omrčen
Prebivalci Ajutaje so ponosni na svojo dediščino: gre za kraj čudovitih templjev, bleščečih palač in brezčasnih umetnin. Poleg vladarjev, plemstva in menihov so v Ajutaji in okolici stoletja prebivali tudi kmetovalci, ki so obdelovali polja. Foto: MMC RTV SLO/Maja Omrčen
Ajutajsko obdobje imajo mnogi za čas, ko se je razvil 'tajski slog': pri templjih je opazen prehod od prangov v kmerskem slogu do zvonastih čedijev. V Sukotaiju bolj proti severu se je tajsko kraljestvo rodilo, v Ajutaji pa je doživelo vrhunec. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Leta 1600 je v Ajutaji živelo okrog 300.000 ljudi, 100 let pozneje pa okrog milijon, zaradi česar je mesto veljalo za eno največjih na svetu. Siamska prestolnica je bila Ajutaja 417 let, v tem času se je zamenjalo 33 kraljev iz različnih dinastij. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

Veliko popotnikov z Zahoda obišče Tajsko predvsem zaradi zabave v obliki cenenih vedrc alkohola, večdnevnih rajanj na dolgih peščenih plažah in spolnih užitkov, a nekdanja kraljevina Siam ponuja tudi zgodovinske bisere. Eden najlepših je gotovo mestece Ajutaja s številnimi templji, ki so še posebej fascinantni ob sončnem zahodu.

Od bleščeče prestolnice do ruševin
Ajutaja, prestolnica Tajske iz najbolj bleščečih časov kraljevine, je danes "le" prestolnica istoimenske tajske pokrajine. Mesto je leta 1350 ustanovil kralj U-Thong, ki se je tja zatekel pred izbruhom epidemije koz v Lop Buriju, in ga razglasil za prestolnico svojega kraljestva, imenovanega Ajutaja ali Siam.
V časih kraljevine je bil ta kraj prvi stik tujcev s Tajsko in prizorišče podpisa prvih pogodb med evropskimi narodi in Siamom.
Ime je mesto, druga prestolnica po vrsti za Sukotaijem, dobilo po indijski Ajodhji. Leta 1767 je Ajutajo s tlemi zravnala burmanska vojska, ruševine starega mesta pa so danes zgodovinski park, od leta 1991 uvrščen tudi na Unescov seznam krajev svetovne dediščine.

Mesto leži na križišču rek Čao Praja, Lopburi in Pa Sak na glavni železniški povezavi med Bangkokom in Čiang Maijem na severu. Staro mesto leži na otočku, ki ga obkrožajo Čao Praja na zahodu in jugu, Pa Sak na vzhodu in kanal Klong Maung na severu.

V Ajutajo lahko "skočite" iz Bangkoka
Kljub zanimivosti je Ajutaja še dokaj umirjen kraj v primerjavi z drugimi tajskimi "turističnimi odkritji". Novi del mesta, ki je zrasel na vzhodu, ni ravno privlačen, če izvzamemo nočno tržnico, na kateri se obiskovalci lahko naužijejo krajevnih dobrot.
Vsekakor se velja tja odpraviti vsaj za en dan in se, če ste si okrog 80 kilometrov oddaljeni kaotični Bangkok "rezervirali" za ponočevanje in nakupe, malce kulturno izobraziti.
Sprehajanje med tamkajšnjimi templji je, če le ni prevroče, prav zabavno, če vam do hoje po soncu ni, pa si po ugodni ceni za vijuganje med številnimi "vati" (vat je kmerska beseda za templje, ki se uporablja v Kambodži, na Tajskem in v Laosu) lahko najamete kolo, tuk-tuk ali kar - slona.

Alenka Klun
alenka.klun@rtvslo.si

Vabljeni na sprehod med ajutajskimi templji in (pogosto obglavljenimi) kipi Bude: