Ste eden izmed milijonov po svetu, ki se jim sline zacedijo ob sveži, hrustljavi, ravno prav zapečeni margeriti? Foto: EPA
Ste eden izmed milijonov po svetu, ki se jim sline zacedijo ob sveži, hrustljavi, ravno prav zapečeni margeriti? Foto: EPA
Pica
V Kolumbiji so kuharji naredili pico velikanko, ki je imela površino 192 kvadratnih metrov. Foto: EPA

Kot se ob jubileju takšne svetovne "zvezdnice" spodobi, margeriti v Neaplju, njenem rojstnem mestu, pripravljajo veliko slavje, saj je za Italijane prav pica margerita edina prava in kraljica vseh pic.

Legenda pravi, da so leta 1889 v Neaplju spekli prvo margerito. Ob obisku italijanskega kralja Umberta in kraljice Margherite v Neaplju jo je pripravil "oče pice" Raffaele Esposito Brandi. Kraljevi par je bil nad njenim okusom in videzom navdušen, še posebej kraljica, ki ji je tudi poklonila svoje ime.

Nekaj rekordnih pic:
- Največjo pico so leta 1990 izdelali v Johannesburgu v JAR. Njen premer je bil 37,4 metra, zanjo pa so porabili 500 kg moke, 800 kg sira in 900 kg pelatov.
- Leta 2001 je Bernard Jordaan iz Cape Towna, JAR, pico dostavil v Sydney, ki je oddaljen 11.042 kilometrov. To je največja oremagana razdalja "halo, pice".
- Najdražjo pico je izdelal Domenico Crolla. Na dražbi je bila prodana za več kot 2.500 evrov.
- Najbolj "ekstravagantno" pico, imenovano Luxury Pizza, ponuja restavracija v New Yorku, za kos pa je treba odšteti 120 dolarjev.

Ker je želel kuharski mojster gostoma pripraviti domoljubno jed, je pico obložil z dodatki v barvah italijanske zastave - rdečim paradižnikom, belim sirom mocarela in zeleno svežo baziliko, dodal pa ji je še deviško olivno olje. Brandijevi potomci še danes s ponosom razkazujejo pisno zahvalo kraljevih gostov s kraljičino posebno pohvalo kulinaričnemu "dragulju" izpred 120 let.

Pizza ali pica, pozna jo vsak
Pica (pizza) je verjetno edina italijanska beseda, ki se ne prevaja. Za to preprosto ni potrebe, saj je njen pomen znan milijonom ljudi po vsem svetu. Neapelj - tam je beseda pica tudi nastala, in sicer iz korena besede "pezzo", ki pomeni kos - pa je ostal svetovna prestolnica pice.

A. P.