Tolmin je žirijo prepričal tudi z uspešno krepitvijo alpske identitete lokalnega prebivalstva in kraja v kontekstu trajnostnosti in inovativnosti. Foto: BoBo
Tolmin je žirijo prepričal tudi z uspešno krepitvijo alpske identitete lokalnega prebivalstva in kraja v kontekstu trajnostnosti in inovativnosti. Foto: BoBo
Tolmin postal Alpsko mesto 2016

Mesto, ki leži na nadmorski višini 200 metrov, med rekama Sočo in Tolminko ter na stiku Soške doline, Baške grape in Idrijske doline, ter ima približno 11.400 prebivalcev, tako postaja tudi član tega vsealpskega združenja, ki si prizadeva za do narave prijazen in družbeno odgovoren razvoj alpskega prostora.

Mesta na območju Alp, ki gospodarske, okoljske in družbene interese skupnosti uresničujejo zgledno in v skladu z načeli enakopravnosti, kot to predvideva alpska konvencija, se od leta 1997 pod budnim očesom mednarodne strokovne žirije potegujejo za naziv Alpsko mesto leta.

Ta naziv predstavlja tako odlikovanje za uresničevanje k trajnostnemu razvoju usmerjene politike vsakokratnega mesta kot tudi spodbudo in odgovornost za nadaljevanje uresničevanja prizadevanj za zagotavljanje trajnostne prihodnosti.

Odlikovana mesta so povezana v okviru društva Alpsko mesto leta. Omrežje alpskih občin trenutno šteje 15 mest z območja Avstrije, Francije, Italije, Nemčije, Slovenije in Švice. Tolmin pa je po Mariboru (2000) in Idriji (2011) tretje slovensko Alpsko mesto leta. Letos nosi ta naziv Chamonix v Franciji.

Dva dosežka: postrv in Unescov seznam
Zavedanje naravnih in kulturnih potencialov predstavlja enega izmed temeljev razvojne usmeritve Tolmina. To po pojasnilih žirije med drugim dokazujeta tudi uspešen, mednarodno priznan projekt repopulacije avtohtone soške postrvi in uvrstitev območja občine Tolmin v Unescov Biosferni rezervat Julijske Alpe.

"Ekološko kmetijstvo in razvoj tradicionalnih oblik kmetovanja ustvarjata podlago za spodbujanje trajnostnega turizma in ustvarjanje novih priložnosti za mlade," so poudarili.

"Tolmin bo v sodelovanju z drugimi alpskimi mesti leta, gorskimi in okoljskimi organizacijami ter z lokalnim prebivalstvom naziv izkoristil za uresničitev več projektov na presečno temo zelenega gospodarstva in družbene odgovornosti," zatrjujejo na tolminski občini.

Tolminski župan Uroš Brežan je ob tem poudaril, da želijo v tem letu preučiti in ustvariti nove možnosti podpiranja prebivalcev vseh starosti, predvsem pa mladih, pri uresničevanju njihovih lastnih pobud. Ob tem pa želi Tolmin tudi dokazati, da je mogoče ekološka in gospodarska prizadevanja spojiti tudi z družbeno odgovornostjo.

Tolmin postal Alpsko mesto 2016