Foto: Reuters
Foto: Reuters

Aeroflot bo med Ljubljano in Moskvo poletel prihodnji petek, 12. februarja, so za STA povedali v družbi Fraport Slovenija. Poleti med prestolnicama so nato predvideni enkrat tedensko do konec zimskega voznega reda. Portal Sierra5 medtem piše, da morajo vnovično vzpostavitev poletov potrditi še ruske letalske oblasti.

Aeroflot je polete v Moskvo po začetku epidemije covida-19 marca lani ustavil, izjema je bil le novembrski čarterski polet, so še spomnili na portalu Sierra5.

Kot omenjeno, z ljubljanskega letališča trenutno letijo le trije prevozniki – Lufthansa slovensko prestolnico povezuje s Frankfurtom, Air Serbia z Beogradom, Turkish Airlines pa leti v Carigrad. Po pisanju portala Ex-Yu Aviation bo Slovenija v tem mesecu imela največji padec komercialnih poletov v Evropi. V primerjavi z lanskim februarjem bo promet po predvidevanjih manjši kar za 90 odstotkov.

V pričakovanju poletne sezone

Več poletov si v Fraportu Slovenija, ki upravlja ljubljansko letališče, obetajo v poletni sezoni, ki se bo začela konec marca. Za zdaj je kar nekaj letalskih prevoznikov napovedalo polete z Brnika v okviru poletnega voznega reda. Zdaj navzočim prevoznikom naj bi se z uveljavitvijo poletnega voznega reda pridružili Wizz Air s poleti v Charleroi v Belgijo, Transavia s poleti v Amsterdam, Easyjet s poleti na londonsko letališče Gatwick in poljski LOT s povezavo do Varšave. Že konec tega meseca naj bi polete v Pariz znova vzpostavil Air France.

Več ponudbe na ljubljanskem letališču si Fraport obeta v poletni sezoni. Foto: BoBo
Več ponudbe na ljubljanskem letališču si Fraport obeta v poletni sezoni. Foto: BoBo

Povezave pred poletjem obljubljajo še nekateri drugi prevozniki

Po trenutnih podatkih, ki jih imajo upravljavci brniškega letališča, naj bi s poletnim voznim redom začeli leteti še Easyjet na londonski Luton, Swiss v Zürich, Lufthansa v München in Brussels Airlines v Bruselj. Maja naj bi nato polete v Antalyo (Turčija) vzpostavil turško-nemški prevoznik SunExpress, izraelski prevoznik El Al pa naj bi prav tako maja začel leteti v Tel Aviv. Konec maja naj bi British Airways vzpostavil polete na londonsko letališče Heathrow, Finnair pa junija v Helsinke.

Kot opozarjajo v Fraportu Slovenija, se zadeve zaradi epidemičnih razmer po svetu še vedno dnevno spreminjajo in prilagajajo. Tako tudi za poletno sezono napovedane vrnitve letalskih prevoznikov velja, da te še niso dokončne.

Slovenija prevoznike vabi s subvencijami

Slovenija sicer tuje letalske prevoznike vabi tudi z državnimi subvencijami. Na prvem razpisu, v okviru katerega je na voljo slab milijon evrov, je bilo izbranih osem prevoznikov, in sicer Turkish Airlines, Swiss Air, Air Serbia, Lufthansa, Air France, Wizzair in LOT, pa tudi Montenegro Airlines, ki pa je zaradi krize, ki jo je povzročila pandemija covida-19, nehal leteti.

Vsi, ki bodo prejeli državno subvencijo, bodo morali vsaj dva meseca, dvakrat tedensko izvajati redne potniške linije na eno izmed letališč v Sloveniji, in sicer od 28. marca do 30. oktobra letos, torej v poletni letalski sezoni.