Priprave na začetek obnove lani jeseni. Foto: Grega Eržen
Priprave na začetek obnove lani jeseni. Foto: Grega Eržen

Ena najdaljših in najzahtevnejših slovenskih planinskih poti, Hanzova pot, ki vodi od Koče na Gozdu na Prisojnik oziroma Prisank, je zaživela v novi podobi. A čeprav je pot po obnovi varnejša, naj se nanjo podajo le izkušeni planinci in planinke, poudarja Jurij Videc, markacist Planinske zveze Slovenije in vodja ekipe šestih markacistov, ki je poskrbela za obnovo.

"Hanzova pot na Prisojnik je ena najdaljših in najzahtevnejših poti v Julijskih Alpah. Da bi jo lahko prehodili varno, moramo imeti primerno kondicijo in poskrbeti za ustrezno varovalno opremo. Najprimerneje jo je obiskati poleti, ko so dnevi daljši, saj bodo tudi zelo izkušeni planinci in planinke zanjo skupaj z vrnitvijo potrebovali krepko več kot osem ur hoje. Je pa kljub težavnosti s številnimi izjemnimi razgledi to ena lepših slovenskih planinskih poti," je dejal.

Večji del obnove naj planinske poti lanskega leta je potekal že lani jeseni. Najprej so člani PD Kranjska Gora in Gorske reševalne službe Kranjska Gora opravili pripravljalna dela, v okviru katerih so očistili poti in umaknili dve večji skali, nato pa je delo prevzela ekipa markacistov PZS-ja. Zaradi vremenskih razmer jim lani ni uspelo urediti raztežaja na vrhu Prisojnika – tega so nato obnovili avgusta letos. Obnova je sicer ves čas potekala na zelo zahtevnem in izpostavljenem terenu, zato je bila previdnost potrebna na vsakem koraku, so v sporočilu za javnost poudarili v Zavarovalnici Triglav, ki je financirala obnovo.

Zahtevna obnova raztežaja na vrhu Prisojnika. Foto: Grega Eržen
Zahtevna obnova raztežaja na vrhu Prisojnika. Foto: Grega Eržen

"Ker smo sestavili skupino, ki je že precej utečena, smo vsi vedeli, kaj je čigava naloga: del ekipe je poskrbel za transport materiala in orodja, dva člana sta urejala nadelavo, dva montažo. Najprej smo uredili raztežaj nad razcepom za Kopiščarjevo pot pod Turnom, nato smo se prestavili v grapo, kjer smo prestavili pot v vertikali pred snežiščem. Sledila je obnova spodnjega raztežaja nad tablo za Hanzovo steno, kjer smo zamenjali še prvotne kline in jeklenico iz leta 1926. Vse to smo uredili že lani. Letos pa smo dela končali z urejanjem raztežaja na vrhu Prisojnika," je potek obnove opisal Jurij Videc.

Na poti, ki so ji planinci na lanskem glasovanju za naj planinsko pot namenili največ glasov, so markacisti zamenjali 90 metrov jeklenice, 25 vrvnih klinov in 2 stopna klina. Poleg tega so na novo vgradili 10 dvojnih stopnih klinov in 14 lestvenih kinov.

Kot omenjeno, je bila Hanzova pot, v okviru katere morajo planinci premagati kar 1350 metrov višinske razlike, obnovljena pod okriljem izbora Naj planinska pot, ki poteka v sodelovanju Planinske zveze Slovenije in Zavarovalnice Triglav. Planinska zveza namreč izbere poti, ki so potrebne obnove, pohodniki in planinci pa nato z glasovanjem izberejo tisto, ki je po njihovem mnenju najlepša oz. najbolj potrebna obnove.

Letos je največ glasov prejela pot, ki se razprostira med očakoma Brano in Planjavo. Za njeno obnovo bo ob podpori Zavarovalnice Triglav poskrbelo sedem markacistov PD Kamnik, med katerimi so tudi člani tehnične skupine markacistov PZS-ja. Na izjemno priljubljeni in dobro obiskani planinski poti bodo, v skladu s trenutnimi razmerami, za osvežitev označb na celotni poti in zamenjavo varoval na izpostavljenih delih predvidoma poskrbeli v naslednjem letu, so še sporočili iz zavarovalnice.

Spodaj si lahko ogledate fotografije obnove. Foto: Grega Eržen.