Plaža čaka na obiskovalce. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič
Plaža čaka na obiskovalce. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič

Na plaži je že 24. zaplapolala modra zastava, ki je najbolj cenjen evropski okoljski znak ekološke ozaveščenosti in kakovosti kopalne vode. To je letos prvič prejela tudi plaža Lucija, ki bo začela uradno obratovati čez 14 dni.

Na Centralni plaži Portorož bo letos veljal podoben režim kot lani. Tako bo 380 senčnikov z ležalniki razporejenih na razdalji 4,5 metra, obvezno bo razkuževanje in ohranjanje medsebojne razdalje, na ukrepe, povezane s covidom-19, pa bodo obiskovalce opozarjali tudi štirje reševalci iz vode, so sporočili z Okolja Piran. Pred sezono so na kopenskem delu na novo zasejali travo, na pomolih namestili nova stojala za stopnice ter zamenjali obrabljene pohodne deske.

Pričakujejo več tujih gostov

"Sezona se je začela, namestitvene kapacitete po zadnjih informacijah, ki jih dobivam od zasebnih sobodajalcev in hotelirjev, so že lepo polne. Letošnja sezona bo zelo podobna lanski. Pričakujemo pa, vsaj številke trenutno že kažejo na to, da bo več tujih gostov, kar nas zelo veseli," je v pogovoru s Sandro Boršič dejal direktor Turističnega združenja Portorož Aleksander Valentin.

Večja obnovitvena dela potekajo na plaži Lucija, ki jo bodo uradno odprli 1. julija. Najzahtevnejši poseg je bila izravnava in povišanje dotrajane betonske površine pod nekdanjo restavracijo Taverna, ki jo je morje v času plime zalivalo in je bila spolzka ter nevarna za kopalce. Travnato območje bo opremljeno s senčniki in ležalniki enake kakovosti kot na glavni plaži, poskrbljeno bo tudi za varnost in za sanitarije.

Na obiskovalce pripravljena tudi centralna portoroška plaža

Del ponudbe predstavlja tudi plaža hotela Kempinski Palace Portoroz, kjer bo na voljo 120 ležalnikov in 18 kaban. Plaža, ki jo upravlja hotel Kempinski Palace, ostaja odprta za vse obiskovalce, na razpolago je najem luksuznih kaban oziroma baldahinov za dva ali ležalnikov ter senčnikov.

Poleg raznolike gostinske ponudbe bo na osrednji portoroški plaži spet na voljo brezplačna izposoja bralnega gradiva, ljubitelji aktivnega načina življenja bodo lahko najeli športne rekvizite, ob četrtkih bo organizirana brezplačna joga, za otroke so v morju postavljena napihljiva igrala, avgusta pa bo dogajanje dodatno popestril še Radio Capris. Kot so pojasnili v Okolju Piran, so ob tem pripravili tudi glasbeni videospotom z naslovom Naj traja, ki poslušalce spodbuja k skrbi za okolje.

O takem bontonu, kot je v Izoli, ne razmišljajo

Valentin je ob tem dejal, da gostje trenutno še lahko izkoristijo turistične bone, ki so bili izdani lani. "Vidim, da se kapacitete v Portorožu polnijo tudi s temi neizkoriščenimi boni. Vsi pa čakamo na ukrepe, ki jih še mora sprejeti vlada za vnovčenje nove izdaje bonov," je dodal.

V Izoli so vzpostavili nov turistični bonton, saj se obiskovalci po mestu ne bodo smeli več sprehajati v kopalkah. Kako je s tem v Portorožu? "Ureditev določenih zadev je nujna. Že prejšnji teden smo z občino začeli pogovore o najbolj perečih temah na našem območju. Mislim, da je to predvsem popivanje in pijančevanje na prostem. Plaža je izredno obremenjena, predvsem ob koncih tedna. Problem je tudi prenočevanje na črno v avtodomih in avtomobilih. To sta prva odloka, ki bosta morala najti prostor v odlokih na naslednjih sejah občinskega sveta," je dodal Valentin.

Prvi kopalci so že skočili v morje, ki ima danes 24 stopinj Celzija.

Kopalna sezona v Sloveniji se je uradno začela v torek. Po podatkih Agencije RS za okolje je v naši državi na rekah, jezerih in morju skupno 48 odsekov naravnih kopalnih voda.