Vsaka gozdna vila je preproste trikotne zasnove. Osnovna konstrukcija je narejena iz smrekovih špirovcev, obitih z macesnovim opažem. Streha je zaščitena z imitacijo skodel iz macesnovega lesa. Tlorisna površina znotraj je približno 2,5 krat 2,5 m in dovoljuje dve samostojni ležišči, ki ju lahko združimo. Notranjost objekta je preprosta in v kombinaciji z lesom daje topel občutek domačnosti. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Vsaka gozdna vila je preproste trikotne zasnove. Osnovna konstrukcija je narejena iz smrekovih špirovcev, obitih z macesnovim opažem. Streha je zaščitena z imitacijo skodel iz macesnovega lesa. Tlorisna površina znotraj je približno 2,5 krat 2,5 m in dovoljuje dve samostojni ležišči, ki ju lahko združimo. Notranjost objekta je preprosta in v kombinaciji z lesom daje topel občutek domačnosti. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Iz Velike Zake, tako rekoč s praga vaše gozdne vile, se lahko odpravite na sprehod okrog Blejskega jezera. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Jutranja meglica v objemu gozda. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

Od lani je tudi v Sloveniji na voljo izbira za tiste, ki se navdušujejo nad "glampingom" (v angleščini okrajšano za "glamorous camping"). Po razlagi na Wikipedii sodeč gre za "vse bolj razširjen svetovni fenomen, ki združuje kampiranje z razkošjem bivanja doma ali v hotelu".

Ali bolj preprosto povedano: uživate lahko v naravi, a brez iskanja primernega prostora za kampiranje, prenašanja opreme ter postavljanja in razstavljanja šotora (tista prekleta vreča je na koncu vedno premajhna!).

Ekološka vasica Gozdnih vil
V Campingu Bled v Veliki Zaki ob Blejskem jezeru, ki deluje pod okriljem Save Turizma, so tako rekoč sredi gozda, malce stran od osrednjega kampa, v sodelovanju s podjetjem Jelovica na podlagi idejne zasnove arhitekturnega biroja Soba (pohvalno, da gre v celoti za slovenski projekt) postavili ekološko vasico Gozdnih vil, serijo prikupnih lesenih hišk, v katerih sta po dve ležišči s posteljnino in prostorom za shranjevanje prtljage.

Pred vsako hiško sta postavljena dva ležalnika z mizico in tendo, ki ščiti pred soncem in tudi pred kakšno dežno kapljo. Lahko si privoščite tudi vročo kopel v zunanji kadi z ogrevanjem na drva, postavljeni tik ob hiški. Vsaka izmed vil ima možnost najema lastne kopalnice, ki je v kakih sto metrov oddaljenem kompleksu in je resnično razkošna; tudi kak boljši hotel se je ne bi sramoval. (Ugotovitev, da bi se boljši hoteli lahko pogosto sramovali svojih kopalnic, se tu ponuja kar sama od sebe).

Zakaj "ekološka" vas? Hiške so izdelane iz ekološkega neobdelanega macesnovega lesa in krite z macesnovimi skodlami. Tudi postelji v notranjosti sta opremljeni z žimnicami in posteljnino iz naravnih materialov. Gozdne vile so dobro izolirane, lahko tudi ogrevane, zato so primerne za bivanje v vseh letnih časih.

Za pare, družine, večje družbe ...
Če sta par, ki si želi zasebnosti, so torej gozdne vile odlična izbira, primerne pa so tudi za družinski dopust, saj lahko na primer najamete dve sosednji hiški. Na Bledu so si zamislili tudi različne tematske pakete: tu so "vikend paket za prijateljice z astrologinjo", pa "vikend oddih za moške družbe z ribolovom", "seksi vikend paket", "romantični paket za zaljubljene", "fitnes paket" ...

Seveda je za vsakega izmed njih treba odšteti različne vsote denarja, saj je ponudba različna: osnovna cena najema hiške (od 40 evrov naprej) se konkretno zviša že z naročilom dostave obrokov.

Smislu kampiranja zadoščeno
Med (pre)kratkim bivanjem v eni izmed gozdnih vil nam jo je zagodlo vreme: padal je dež. In to ni bil kak poletni naliv, ampak je krepko deževalo ves dan in noč. Prav to se je izkazalo za pravzaprav edino pomanjkljivost male vile, saj je napušč premajhen, da bi lahko kljub dežju, a ob toplih temperaturah, sedeli na prostem, prej omenjena tenda pa ne zdrži obilnih padavin.

Nekateri najbolj zagrizeni "kamperji" (zadnja leta se med morda ne ravno zagrizene, a vse bolj izkušene prištevamo tudi sami, zato nam vse velike radosti in male tegobe, povezane s takšnimi počitnicami, niso tuje) so sicer izrazili dvom o pristnosti izkušnje, pri kateri je že prej poskrbljeno za vse udobje, saj naj to ne bi bilo "tisto pravo kampiranje".

A tudi v gozdnih vilah lahko bivamo čisto tako kot v šotoru - med našim obiskom smo opazovali druge goste, večinoma iz tujine, ki so si na kuhalnikih pripravljali obroke, zunaj sušili oblačila in večino časa preživljali na prostem - prav to pa naj bi bil tudi smisel kampiranja, kajne?

Kmalu boste na naših straneh lahko brali tudi o štajerski različici "glampinga": v Kampu Terme Ptuj so poleti predstavili zanimivo novost - možnost bivanja v osmih velikih vinskih sodih, ki so uvod v projekt Vinske vasi. Ta se vsebinsko navezuje na bogato rimsko dediščino in tradicijo ptujskega vinarstva.