Gradnja vstopne točke je del obsežnega projekta urejanja Cerkniškega jezera. Foto: MMC RTV SLO
Gradnja vstopne točke je del obsežnega projekta urejanja Cerkniškega jezera. Foto: MMC RTV SLO
ptica
Okoli jezera bodo uredili pomole in opazovalnice za ptice. Foto: MMC RTV SLO

"Cilj je, da po izgradnji vzpostavimo sistem - delno to deluje že zdaj, ko imamo na tem mestu samo lojtrnik -, kjer bo informacijski center deloval tako, da bo na enem mestu združena vsa lokalna turistična ponudba, ki bo privabljala tudi večino obiskovalcev v parku," je pojasnil direktor Notranjskega regijskega parka Matevž Podjed.

Vstopna točka bo postala izhodiščna točka za obisk Cerkniškega jezera, pa tudi Rakovega Škocjana, Menišije, Slivnice ali Javornika. "Lokacija je imenitna, na robu Cerkniškega jezera, na pol poti med Rakovim Škocjanom in Križno jamo, tremi simboli parka," je nadaljeval direktor.

Obiskovalce bodo na vstopni točki seznanili s tem, na kako pomembno območje vstopajo, saj ima to velik naravni in kulturni pomen, zato na njem veljajo določena pravila, predvsem glede kolesarjenja in vožnje z motornimi vozili. Podjed je še posebej poudaril, da na območje jezera ne sodijo štirikolesniki, saj se s tem uničuje narava, ki so jo stoletja obvarovali s pametnim gospodarjenjem.

Pomoli in opazovalnice za ptice
Obe fazi gradnje bosta po načrtih pokriti iz proračuna Občine Cerknica in Notranjskega parka, oprema, vredna okrog 200 tisoč evrov, pa bo financirana iz evropskih skladov. "Gre za del obsežnega projekta, s katerim bomo štiri leta izboljševali stanje na Cerkniškem jezeru, med drugim popravljali zgodovinske napake, ko so želeli ljudje jezero osušiti in zato spreminjali tok vodotokov, in celostno urejali obiskovanje jezera s pomoli in opazovalnicami za ptice," je še navedel Podjed.

Projekt je pomemben korak na poti trajnostnega razvoja znotraj Notranjskega parka v regiji, ki ima izjemen izletniški, pa tudi turistični potencial. Park težko postreže s številkami obiskovalcev, ki so v prvem polletju obiskali Cerkniško jezero, saj je vhodov na jezero enostavno preveč. "Zagotovo pa lahko rečemo, da je obiskovalcev v letošnjem juliju za 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani," je sklenil Podjed.