Čeprav je Vipavska dolina zelo mirna, ste po 90 minutah vožnje z avtomobilom že drugje - v Ljubljani, Piranu, Benetkah ali Julijskih Alpah, so zapisali. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Čeprav je Vipavska dolina zelo mirna, ste po 90 minutah vožnje z avtomobilom že drugje - v Ljubljani, Piranu, Benetkah ali Julijskih Alpah, so zapisali. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vipavska dolina
V kulinariki zahodne Slovenije je čutiti močan vpliv Avstrije in Italije - testenine, njoki in zavitek so lokalne specialitete, a slovenske restavracije uporabljajo sveže, lokalno pridelane sestavine, še piše Lonely Planet. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Znamenita avstralska založniška hiša, ki je prava institucija na področju potovalnega založništva in popotniških vodnikov, je objavila seznam "Best of Europe - Top 10 Destinations", v katerem predstavlja svoja priporočila za obisk še neodkritih evropskih krajev.

Na vrh lestvice so uvrstili italijansko pokrajino Emilija-Romanja, sledijo Kantabrija v Španiji, Frizija na Nizozemskem, Kosovo, Provansa ob francoski sredozemski obali, škotsko mesto Dundee, grški Mali Kikladi, litovska prestolnica Vilna, že omenjena slovenska Vipavska dolina in glavno mesto Albanije, Tirana.

Najbolje je najeti kolo
Kot so zapisali v obrazložitvi, je Vipavska dolina primerna za ljubitelje vina in pustolovščin, njene lepote pa je najbolje odkrivati s pomočjo lokalno vodenih kolesarskih tur. "Vipavska dolina je odličen primer skritega dragulja v osrčju Evrope. Gre za privlačno območje, ki nudi odlična kulinarična doživetja, vznemirljive pustolovske aktivnosti in čudovito pokrajino, in to nedaleč od glavnega mesta Ljubljana. Glede na ponudbo je presenetljivo, da teh užitkov doslej ni odkrilo več potnikov," je zapisala ena izmed urednic Jessica Cole.

Pet glavnih razlogov za obisk Vipavske doline po mnenju Lonely Planeta je: slikovita pokrajina, vrhunska vina, kolesarjenje med vinskimi kletmi, lokalna kulinarika ter aktivnosti na prostem in pod površjem.

Ključ je v povezovanju različnih ponudb
Župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin je ob tem ocenil, da je uvrstitev med najboljših 10 destinacij v Evropi, ki jih je treba letos obiskati, potrditev njihovih usmeritev in prizadevanj, da postane turizem na območju Vipavske doline ena pomembnejših gospodarskih panog. "Zgodbo turističnega razvoja smo gradili na naravnih in zgodovinskih danostih doline, vrhunskih vinskih in kulinaričnih zgodbah ter športnih in adrenalinskih doživetjih," je poudaril in menil, da priznanje prihaja v pravem trenutku, saj se med ljudmi krepi zavest o priložnostih v turizmu in postaja jasno, da je ključ v povezovanju različnih ponudb kot enotne destinacije.

To, da je uspeh Vipavske doline plod sodelovanja in truda različnih deležnikov, je ocenila tudi direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. "Veseli smo, da sta se na zadnja leta težko pričakovani seznam uvrstili kar dve naši destinaciji, lani Julijske Alpe kot top regija in letos Vipavska dolina kot top destinacija," je izpostavila.

Tokratni Lonely Planet's Best in Europe je šesta izvedba projekta, v okviru katerega popotniški strokovnjaki izberejo najvznemirljivejše, izstopajoče in obetavne destinacije, ki so spregledane. Z njim želijo popotnike opozoriti na skrite zaklade kot alternativo obiskom popularnih in pogosto s turisti preobremenjenih destinacij.

Lonely Planet izpostavil Vipavsko dolino
Lonely Planet izpostavil Vipavsko dolino