Zaliv je znova odprt, a ob strogih omejitvah. Foto: Reuters
Zaliv je znova odprt, a ob strogih omejitvah. Foto: Reuters

Zaliv Maja je bil še pred dobrimi dvajsetimi leti praktično neznan, potem pa ga je na turistični zemljevid izstrelil film Obala z Leonardom DiCapriem v glavni vlogi. Čeprav film ni bil najbolje sprejet pri kritikih, pa se je edinstvenost zaliva v spomin vtisnila popotnikom.

Iz leta v leto je število radovednežev, ki so si želeli v živo ogledati turkizno modrino zaliva, naraščalo, a še vedno relativno zmerno – do leta 2008 je ob pomoči lokalnih vodnikov do otoka oz. zaliva na dan prišlo okoli 170 turistov. Sledil pa je skokovit porast organiziranih obiskov "instagramabilnega" otoka in leta 2018 so na otoku tako našteli tudi po 5000 turistov dnevno, ki so se gnetli na le 250 metrov dolgi in 15 metrov široki plaži.

Ti so seveda pustili svoje sledi v – do takrat še relativno neokrnjeni – naravi: voda v zalivu je postajala vse manj čista, tamkajšnji koralni geben je začel naglo propadati, ribe, med njimi tudi morski psi, so se glasnosti turistov in čolnov umaknile, vsepovsod so ležali kupi odpadkov ...

Prizor iz leta 2018. Foto: AP
Prizor iz leta 2018. Foto: AP

Oblasti so ocenile, da je nujno takojšnje in drastično ukrepanje, če želijo idilično podobo zaliva Maja ohraniti. Še istega leta so tako otok popolnoma zaprli za turiste, s čimer so želeli dati naravi možnost, da se obnovi sama. Najprej so načrtovali zgolj štirimesečno zaprtje, nato pa bi število dnevnih turistov omejili na 2000 na dan. A se je izkazalo, da je škoda, povzročena naravi, hujša, kot so mislili, zato so otoček zaprli "za nedoločen čas".

Zdaj, po treh letih, je misija, ki je vključevala tudi "presajanje" koral, vendarle obrodila sadove. "Morski psi so se vrnili, koralni grebeni se obnavljajo, voda je spet čista," je zadovoljen Jutasak Supasorn, prvi mož tajske turistične organizacije.

"Vse to kaže, da se narava lahko pozdravi, če ji damo dovolj časa, a se moramo potruditi, da jo tako tudi ohranimo," je še dejal v pogovoru za Reuters.

Ker ne želijo, da bi se zgodba ponovila, so tako postavili stroga pravila glede turističnega obiska otoka oz. zaliva: v zaliv bo lahko dnevno prišlo največ 375 ljudi, ki jim za zdaj v vodi ne bo dovoljeno plavati, po zalivčku se bodo lahko le sprehodili. Natančno so opredelili tudi, kje lahko pristajajo čolni, ki na otok vozijo turiste, da bi bila škoda za korale čim manjša.