Zelena pokrajina parka - s tipično živalsko predstavnico v ospredju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zelena pokrajina parka - s tipično živalsko predstavnico v ospredju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Divji poniji v Exmoorju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Južna Anglija zna biti precej neprijetna, če iščete mirni oddih ob morju in zaidete v kakšnega od premnogih stereotipnih angleških letovišč, kjer vas ubijejo neskončne vrste za fish & chips, gneča na glavnih promenadah nekje med Body Shopi in človeškimi sardinami na obali ter stojnice s ceneno kramo.
A na srečo je kraljica mati Narava zato izumila Exmoor. Ta 700 kvadratnih kilometrov prostrani narodni park - eden prvih na Otoku - je prava oaza miru in popoln pobeg od gneče in trušča Seatona, Sidmoutha in drugih letovišč na obali grofij Devon in Somerset.
Če imate srečo z vremenom (kar je velik ČE - smo le v Angliji), je Exmoor precej blizu sanjskemu podeželskemu oddihu in tistemu, kar si predstavljate pod izrazom "angleška podeželska idila". Tu brez težav preživite tudi nekaj dni - pa če kampirate, vozite z avtodomom ali pa če prenočujete v kakšnemu od tistih očarljivih starih britanskih innov z rožastimi zavesami, viktorijansko posteljo in nadležnimi ločenimi pipami za vročo in hladno vodo.
Navdih za pisatelje in popotnike
Nekdaj kraljevi gozd in lovišče, danes pa že dobre pol stoletja park je posrečena mešanica veličastne pokrajine granitnih pečin, razburkanih valov in močvirij ter bolj umirjene, pomirjujoče gričevnate pokrajine pašnikov in polj živo rožnate rese. Prvi del bo literarnim navdušencem v spomin priklical romane Daphne Du Maurier, ki je med drugim zaslovela z Rebecco in Jamaica Innom. Jamaica Inn še danes stoji sredi močvirnega Exmoorja, polna spominkov iz obdobja, ko je slavna pisateljica tu pisala svoj roman.
Ne glede na to, ali se boste Exmoor odločili raziskati s panoramsko vožnjo, na konjskem hrbtu, peš ali pa s kolesom, boste prav gotovo med obiskom uzrli par sto ovac, kar nekaj čudovitih divjih exmoorskih ponijev, morda pa tudi divjo rdečo srno.
Pot vam popestrijo pravljične srednjeveške vasice, avtentični pubi, retrokombiji s sladoledom, enkratni razgledi na nasproti ležeči Wales ali pa na ocean in izvrstne pešpoti po pečinah v Valley of the Rocks (Dolina skal).
Nedvomno obvezen postanek na vsakem potovanju po Angliji.