Vasice v Cotswoldsu so videti, kot bi jih naslikal kakšen slikar. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vasice v Cotswoldsu so videti, kot bi jih naslikal kakšen slikar. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kamnite hiške prerašča živopisani slez.

Tu si svoje graščine kupujejo največji zvezdniki, od Kate Winslet do Liz Hurley, bogataši z vsega sveta pa se prihajajo sem razvajat v butične hotele v 500 ali 600 let starih kočicah, obraslih s slezom, in v restavracije z Michelinovimi zvezdicami.
Območje je široko približno 40 kilometrov in dolgo 145 kilometrov, najvišji vrh pa se dviga komaj 330 metrov visoko. A v Cotswoldse, ki v stari angleščini pomeni "ovčja ograda na valovitem gričevju", ljudje pač ne prihajajo planinarit. Ležerni sprehodi med grički in kamnitimi vasicami, to že, planinarjenje pa ne.
Tu boste na vaških trgih srečali premožne posestnike v jahalnih škorenjcih, starejše ljudi v karirastih opravah in povsod prisotne japonske turiste, ki jih je cotwoldska idila morda navdušila v kakšnem izmed hollywoodskih filmov (tu so snemali Harryja Potterja, Sejem ničevosti, Jamesa Bonda, Bridget Jones, Prevzetnost in pristranost ...).
Od ovc do bogatašev
Če iščete tisto pristno angleško pokrajino, za katero ste mislili, da v resnici ne more obstajati, je Cotswolds, ki je videti kot kakšna rahlo kičasta slika na škatli angleških maslenih piškotov, pravi naslov za vas.
Območje je polno privlačnih malih mestec in vasi, zgrajenih iz tamkajšnjega apnenca, ki so v srednjem veku zaslovele zaradi trgovine z volno. Danes ovce ostajajo, bogate grofe preteklosti pa so zamenjali novi bogataši, ki si iščejo svoje druge domove v spokojni in intimni atmosferi Cotswoldsa.

V spodnji galeriji nekaj utrinkov iz te resnično magične pokrajine.