Prvi razred družbe Cathay Pacific. Foto: Cathay Pacific
Prvi razred družbe Cathay Pacific. Foto: Cathay Pacific

Družba je v interni okrožnici razkrila svoj načrt za izjemo pri obvezni nošnji mask, "ko potnik leži v poslovnem ali prvem razredu".

Okrožnica, o kateri je prvi poročal Executive Traveller, podrobno razloži argumente za tovrstno odločitev, češ da so kabine prvega in poslovnega razreda prostornejše, imajo predelne stene med potniki in sedeže, ki omogočajo obilico zasebnosti.

Pri tem se sklicujejo na raziskavo o prenosljivosti novega koronavirusa, ki naj bi pokazala, da se virus v ležečem položaju osebe precej težje prenaša.

Podobno tudi pri Qatarju?

"Najnovejša navodila so zasnovana tako, da omogočajo naši posadki razumeti okoliščine, ko nošnja mask ni nujna. Potniki morajo še vedno nositi masko ves čas poleta, razen ko jedo in pijejo. Sedeži v poslovnem in prvem razredu so prostornejši in imajo predelne stene, tako da so potniki oproščeni nošnje mask, ko ležijo," so sporočili iz Cathaya.

"Naša letala so opremljena z vrhunskimi filtracijskimi sistemi, ki omogočajo filtriranje 99,999 odstotka prašnih delcev, vključno z virusi in bakterijami, s tem pa zagotavljajo najvišjo mogočo kakovost zraka v potniški kabini."

Podobno politiko naj bi uvedli tudi pri katarski letalski družbi Qatar, v kateri sicer še vedno potnikom svetujejo, naj nosijo masko ves polet, a tistim v poslovnem in prvem razredu prepuščajo izbiro, ko ležijo.

Stevardese kritične

Tovrstna praksa posameznih družb je že naletela na kritike, tako zdravstvene stroke kot tudi javnosti, ki meni, da gre še za en dokaz več privilegiranosti premožnih.

Hongkonški The Standard poroča, da besnijo tudi nekatere stevardese, saj jih skrbi, da bi se tudi samo z začasno odstranitvijo mask povečalo tveganje, da jih potniki okužijo, ali pa da bi izzvali razburjenje drugih potnikov v ekonomskem razredu.