Foto: EPA
Foto: EPA

Smučarska sezona se bo v Avstriji v večini smučarskih središč začela 7. decembra. Priprave so v polnem razmahu oziroma kot je dejal vodja smučišča Weinebene na meji med avstrijsko Koroško in Štajersko Johann Sturm: "Kmalu bomo začeli zasneževati, takoj ko bodo temperature ponoči in podnevi primerne."

Smučarske vozovnice se bodo letos podražile za od sedem do 10 odstotkov. Dnevna smučarska vozovnica za odraslega bo na skoraj vseh večjih smučiščih stala okoli 70 evrov, na manjših pa od 35 do 45 evrov. Žičničarji se namreč spopadajo z visokimi cenami energije. "Največja težava so visoke cene energije, cene dizelskega goriva in elektrike so močno narasle, gorivo in elektriko potrebujemo za pripravo prog in delovanje žičnic, za zasneževanje gre veliko energije," pojasnjuje Sturm.

Gostinci pa so morali cene dvigniti za okoli od 10 do 20 odstotkov. Vodja gostišča Weinofenblick na smučišču Weinebene Ramič Šukrija: "Nakupi so se podražili, živila za 200 odstotkov, alkoholne pijače, kava, vse je dražje. Elektrika je dražja za 100 odstotkov, ogrevanje, stroški za zaposlene, zavarovanje, davki, za vse je treba plačati več."

Ob tem poudarjajo, da ostajajo konkurenčni in upajo, da bo sezona še boljša od lanske.

V Avstriji dražje smučarske vozovnice