Neuradno naj bi Adria iz Maribora letela trikrat tedensko v London in še v dva kraja, ki za zdaj ostajata skrivnost. Foto: BoBo
Neuradno naj bi Adria iz Maribora letela trikrat tedensko v London in še v dva kraja, ki za zdaj ostajata skrivnost. Foto: BoBo
Adria Airways se vrača v Maribor

Direktor Aerodroma Maribor Marko Gros je za našo televizijo potrdil, da se Adria Airways vrača na mariborsko letališče. Neuradno naj bi, kot rečeno, nacionalni prevoznik letel kar v tri različne kraje, med drugim tudi v London, kamor je pred osmimi leti letel irski Ryanair. A več podrobnosti bodo razkrili na prihajajoči novinarski konferenci čez dva dni.

To bo velika pridobitev za mariborsko letališče, ki je doslej večinoma privabljalo le čarterske polete. Z nizkimi cenami bodo skušali konkurirati prevoznikom z bližnjih letališč. "Adria se je odločila, da tu razvija nizkocenovno bazo. Adria je resen partner v tem poslu," je povedal Marko Gros.

In če bo skrivnost o treh mestih, v katera bo mogoče leteti iz Maribora, razkrita v četrtek, pa je že zdaj jasno, da bodo na mariborskem letališču tudi letos v ponudbi čarterski poleti v Turčijo in Grčijo. Morda se pridružita še Egipt in Azerbajdžan. "Za Egipt obstaja varianta za drugo polovico leta za čartersko povezavo, za Azerbajdžan smo zdaj dobili povpraševanje," je razkril direktor Aerodroma Maribor.

Dobre prometne povezave so ključne za razvoj gospodarstva in turizma. "Velika Britanija je zagotovo številka ena, do tega tržišča je nemogoče priti brez dobre letalske povezave, nato skandinavske države in Rusija. Tudi Bližnji vzhod in arabske države so zelo dobičkonosna tržišča," razmišlja Ninoslav Vidović iz Term Maribor.

Medtem ko novi potniški terminal že čaka prve potnike, bo treba prenoviti še parkirišča, letos pa naj bi dočakali še nov hangar, je povedal Gros: "Ti dve investiciji bomo začeli v tem mesecu, da vsaj izvajalca izberemo v tem mescu, da se zadeva vsaj polovično realizira pred letošnjo sezono."

Lani je z mariborskega letališča poletelo 18 tisoč potnikov, če bo dogovor z Adrio uspešen, bi se lahko njihovo število že v letošnji sezoni podvojilo. S tem pa bi se tudi lanski prihodki, okoli 700 tisoč evrov, več kot podvojili.

Adria Airways se vrača v Maribor