Foto: BoBo
Foto: BoBo

Med potniškimi vozili, ki so prečkala te prehode, je bilo skoraj 64 milijonov osebnih avtomobilov, so sporočili iz statističnega urada. Čez mejne prehode s Hrvaško jih je prišlo četrtino več, z Avstrijo tretjino več, z Italijo skoraj za polovico več in z Madžarsko za več kot polovico več.

Avtobusov so našteli 420.000 oz. 41 odstotkov več kot leto prej. Kot so zapisali v statističnem uradu, je število avtobusov naraslo skoraj na vseh mejnih prehodih, le na cestnih mejnih prehodih s Hrvaško je upadlo za 23 odstotkov.

Motorjev je bilo 1,1 milijona oz. na letni ravni 64 odstotkov več. Največ jih je prečkalo cestne mejne prehode z Italijo, kjer se je promet v primerjavi z letom 2021 povečal za 59 odstotkov.

Na cestnih mejnih prehodih je v Slovenijo vstopilo ali izstopilo iz nje tudi skoraj 16 milijonov tovornih vozil; od tega 4,9 milijona čez prehode s Hrvaško, 3,7 milijona z Italijo, 4,5 milijona z Avstrijo in 2,4 milijona z Madžarsko.

Tovorni promet se je povečal v precej manj kot potniški; zrasel je namreč le za en odstotek. V primerjavi z letom prej se je povečal promet tovornih vozil na cestnih mejnih prehodih z Madžarsko (za 14 odstotkov) in Avstrijo (za osem odstotkov). Na prehodih s Hrvaško je ostal skoraj enak, na meji z Italijo pa se je zmanjšal (za 13 odstotkov).

Pri kategoriji lahkih tovornih vozil se je promet na letni ravni povečal za 17 odstotkov.

Promet srednje težkih in težkih tovornih vozil je upadel za manj kot en odstotek, promet priklopnikov in vlačilcev pa za osem odstotkov.