Fotografija je simoblična. Foto: BoBo
Fotografija je simoblična. Foto: BoBo

Kot so še povedali na Radiu Maribor, je mariborski župan Saša Arsenovič v preteklosti že izrazil nenaklonjenost mobilnosti z e-skiroji.

Sistem Bolt so v Mariboru sicer uvedli julija za lažji dostop do športnih prizorišč Olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem). Uporabnikom je bilo na voljo 120 skirojev na različnih lokacijah v mestu.

Iz Maribora se poslavljajo električni skiroji

Kot je pokazala analiza, ki sta jo pripravila Mestna občina Maribor in podjetje Bolt, je bila izposoja skirojev največja ob petkih in sobotah, najmanjša pa ob torkih. V povprečju so si uporabniki skiro izposodili za 15 minut in prevozili dva kilometra. Največ izposoj je bilo zaznanih na postajah Štuk in Glavni trg, najmanj pa na Trgu svobode in ob Skateparku.

Na občini kljub vsemu ocenjujejo, da je bilo sodelovanje s ponudnikom Bolt uspešno, predvsem v času Ofema, "kjer je ponudnik zagotavljal dodatne prevozne kapacitete za udeležence in dokazal, da je mogoče v mestu zagotavljati urejen in varen sistem izposoje e-skirojev".

Ob tem so poudarili, da med izposojo niso zaznali hujših prekrškov, kar pripisujejo med drugim temu, da je hitrost vožnje pri Bolt skirojih omejena na 20 kilometrov na uro, na območjih za pešce pa na hitrost pešca. Tudi težav z zagotavljanjem reda ob parkiranju skirojev v mestu niso zaznali, kar pripisujejo ustrezni informiranosti uporabnikov prek aplikacije Bolt.

Anketa je pokazala, da so uporabniki s sistemom izposoje električnih skirojev zadovoljni in da ima mreža izposoje tudi potencial širitve. Kot so še sporočili z mariborske občine, bodo proučili letošnje izkušnje in jih uporabili pri snovanju izboljšav v mestu.

V Mariboru je na voljo tudi sistem izposoje koles MBajk, kjer je prva ura uporabe brezplačna in ga ljudje uporabljajo zelo veliko.