Morda je bolje, da pred poletom prosite za zamenjavo sedeža, če se vam napoveduje malo kričeče bitje na sedežu poleg vas. Foto: Reuters
Morda je bolje, da pred poletom prosite za zamenjavo sedeža, če se vam napoveduje malo kričeče bitje na sedežu poleg vas. Foto: Reuters

Američanka Jean Barnard je tako tožila letalsko družbo Qantas, ker je poleg nje na poletu iz Alice Springs v Darwin v Avstraliji sedel triletni deček in drl se na vse grlo. Zatrjuje, da je ravno zaradi otrokovega kričanja popolnoma oglušela - pa čeprav je imela že pred omenjenim poletom težave s sluhom in so ji zdravniki že pred časom diagnosticirali naglušnost.

67-letna poslovna svetovalka je v tožbi navedla, da je deček že pred začetkom poleta začel glasno kričati v njeno uho, da ji je to začelo krvaveti in da ji je moralo letalsko osebje pomagati z letala. Odpeljali so jo v bolnišnico, zaradi česar je bila (med drugim) tudi prisiljena skrajšati svoj dopust. "Bolečina je bila tako huda, da najprej sploh nisem doumela, da ne slišim več," je med drugim dejala na zaslišanju pred sodnikom.

Družba ni kriva za impulzivno kričanje otroka
Letalsko družbo je zato tožila zaradi fizičnega in duševnega trpljenja, stroškov zdravljenja in izgube prihodkov, ki so bili posledica tega, da je oglušela. Qantas je trditve zavračal in zatrjeval, da ne more biti letalska družba kriva za "nenačrtovano in impulzivno kričanje majhnega otroka", ker to ni "nepričakovan ali nenavaden dogodek in ni nikakor povezan z delovanjem letala ali delom posadke".

"Letalsko osebje poleg tega ne more predvideti, kdaj bo kateri otrok začel kričati, sploh če predtem ne kaže nobenih tovrstnih znakov," so prepričani v Quantasu, kjer še pravijo, da je bil deček miren tako med čakanjem na vkrcanje kot med samim vkrcanjem. Letalska družba je med drugim tudi predložila dokaze, da je imela Američanka že pred prihodom v Avstralijo težave s sluhom, zaradi česar je nosila tudi ustrezen pripomoček.

O znesku nihče ne govori
A na koncu je letalski velikan popustil in pristal na zunajsodno poravnavo, a o končnem znesku, ki ga je Američanka dobila "v zameno" za vse svoje trpljenje, ne družba ne potnica ne smeta govoriti.