Pripravite se na manj udobne polete. Foto: EPA
Pripravite se na manj udobne polete. Foto: EPA

Že zdaj turbulenca vsako leto poškoduje na stotine letalskih potnikov in številna letala, letalsko industrijo pa stane po ocenah približno 115 milijonov evrov.

"Klimatske spremembe ne le ogrevajo površino Zemlje, ampak tudi spreminjajo vetrove v ozračju na višini, na kateri letijo letala," je za AFP povedal soavtor raziskave dr. Paul Williams iz Univerze v Readingu. "To dela ozračje ranljivejše do nestabilnosti, ki jo povzroča turbulenca. Naša raziskava kaže, da bodo v prihodnjih desetletjih znaki 'Privežite si varnostni pas' goreli precej pogosteje."

Turbulenco sicer večinoma povzročajo vertikalni zračni tokovi, ki se pojavljajo blizu oblakov in neviht, povezujejo pa jo z zračnimi tokovi, ki naj bi se s spremembami ozračja samo še okrepili. Avtorja raziskave sta z računalniškimi simulacijami severnoatlantskih zračnih tokov odkrila, da bo podvojitev izpustov ogljikovega dioksida v ozračje v 40 letih turbulenco okrepilo za 10-40 odstotkov. Še posebej nemirni bodo poleti nad severnim Atlantikom, ki je sicer eno najbolj prometnih območij.

Maščevanje matere narave
"Turbulenca, tako močna, da oteži hojo in povzroči premikanje nepritrjenih predmetov, bo do sredine stoletja najverjetneje postala še enkrat tako pogosta," meni Williams. "Poleg tega da bodo poleti bolj nemirni in manj udobni, bo to tudi povečalo tveganje poškodb potnikov in posadke."

Tisti, ki pogosto letijo, sicer že zdaj poročajo o vse bolj nemirnih poletih, a omenjena raziskava je prva, ki je dejansko izmerila projicirani vpliv klimatskih sprememb. "Trase poletov bodo morda morale postati bolj zavite, da bi se tako ognile žepom turbulence, ki bo močnejša in pogostejša, s tem pa se bo čas poletov podaljšal, poraba goriva in izpusti pa se bodo povečali," sta zapisala.

"Letalstvo je v bistvu delno odgovorno za klimatske spremembe. Ironično je, da se bo ozračje očitno maščevalo z ustvarjanjem bolj turbulentnega ozračja za letenje," še dodaja Williams.