Dunajske oblasti bi rade, da se po njihovih ulicah vozi čim več vozil na zemeljski plin. Foto: Tina Vovk
Dunajske oblasti bi rade, da se po njihovih ulicah vozi čim več vozil na zemeljski plin. Foto: Tina Vovk

Mesto se je odločilo, da bo s 3.000 evri subvencioniralo taksije, ki bodo vozili na zemeljski plin, Dunajčani, ki bodo svoje jeklene konjičke vozili na zemeljski plin, pa naj bi prejeli po 1.000 evrov. Akcija subvencioniranja bo trajala od 1. junija do konca maja 2010.

"Že dve leti subvencioniramo avtomobile na zemeljski plin, s spodbujanjem tovrstnih taksijev pa želimo nagovoriti nove ciljne skupine in tako prispevati k zmanjšanju onesnaževanja okolja s prometom," je pojasnila dunajska mestna svetnica Ulli Sima.

Zemeljski plin vse bolj razširjen
Po Dunaju vsak dan vozi približno 4.000 taksijev, od tega jih 50 že poganja zemeljski plin. Trenutno imajo v mestu 15 črpalk s plinskim gorivom, njihovo število pa se stalno povečuje. V vsej Avstriji lahko najdemo že 200 črpalk, kjer lahko vozniki svoje avtomobile napolnijo z zemeljskim plinom.

Prednost avtomobilov na plin je, da proizvajajo za 20 odstotkov manj ogljikovega dioksida, za 85 odstotkov manj dušikovega oksida in za 90 odstotkov manj emisij ozona kot bencinska vozila, bolj prijazni do okolja pa so tudi v primerjavi z dizelskimi motorji.

B. T.