Foto: EPA
Foto: EPA

Zmanjšanje števila potnikov za 12,3 odstotka na letni ravni je bilo zlasti posledica strogih covidnih omejitev, ki jih je uvedla Velika Britanija, navajajo na letališču.

Med drugim so v Veliki Britaniji še mesece, ko so jih drugod po Evropi večinoma ukinili, še delovali karantenski hoteli, kar je številne odvrnilo od mednarodnih potovanj. Pozneje je Velika Britanija kot edina v Evropi zahtevala tako testiranje potnikov pred poletom kot po pristanku na Otoku, ne glede na njihov cepilni status.

Medtem je denimo letališče v Frankfurtu lani zaznalo 32,2-odstotno okrevanje števila potnikov, amsterdamski Schiphol je naštel 22 odstotkov potnikov več, pariški Charles de Gaulle pa 17,7-odstotno krepitev.

V zadnjih dveh letih je upravljavec Heathrowa ustvaril 870 milijonov funtov (1,04 milijarde evrov) prihrankov, a je izguba pred davki v času pandemije še vedno dosegla 3,8 milijarde funtov (4,6 milijarde evrov) zaradi visokih fiksnih stroškov in majhnega števila potnikov.

Glavni izvršni direktor Heathrowa John Holland-Kaye je leto 2021 opisal kot "najslabše leto v zgodovini letališča". Predpandemičnih ravni predvidoma ne bodo dosegli do leta 2025 ali 2026. "Mislim, da bo okrevanje trajalo dolgo, saj smo svetovno letalsko vozlišče, zato niso pomembna le pravila potovanja v Veliko Britanijo, ampak tudi v druge države," je pojasnil.

Letos si sicer na Heathrowu obetajo močno poletno okrevanje, v celotnem letu pa računajo na 45,5 milijona potnikov. Januarja in februarja so bile sicer številke pod pričakovanimi.