V portoroški marini se je včeraj začela letošnja Internautica, na kateri je okrog 200 razstavljavcev na ogled postavilo 120 plovil in druge opreme za prosti čas na morju. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
V portoroški marini se je včeraj začela letošnja Internautica, na kateri je okrog 200 razstavljavcev na ogled postavilo 120 plovil in druge opreme za prosti čas na morju. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Internautica je največji jadranski navtični sejem. Foto: BoBo

Kot je ob včerajšnjem odprtju prireditve pojasnil izvršni direktor Internautice Jurij Korenc, je Internautica v 21 letih preživela tako dobre kot slabe čase "in letos lahko rečem, da smo lahko ponosni na rezultate".

Tako je prisotnih okoli 20 odstotkov razstavljavcev več kot lani. "Imamo veliko res zanimivih plovil, zanimivih razstavljavcev, ki predstavljajo tudi druge programe, ne samo plovila, in pravzaprav nam je uspelo ponovno zaokrožiti vsebinski okvir vsega, kar se navezuje na morje," je dodal. Do nedelje pričakujejo med 15.000 in 20.000 obiskovalcev.

Zbrane je ob uradnem odprtju razstave nagovoril tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je izpostavil naravnanost Slovenije k pomorstvu, ekološkemu razvoju, zelenim tehnologijam in varstvu okolja. "Ravno ta plovila odražajo vse te vrednosti, ki jih v Sloveniji tudi zagovarjamo. In še več, ta plovila lahko tudi promovirajo našo deželo in dejansko predstavljajo vrhunec razvoja."

Internautica je največji jadranski navtični sejem, poleg predstavitev navtičnih novosti pred začetkom nove sezone pa ima kot prodajni sejem tudi pomemben vpliv na potrošnjo. Med razstavljenimi plovili je letos veliko zanimivosti in navtičnih premier, tako med jadrnicami kot med motornimi plovili, so zapisali organizatorji.

Med drugim Elan pripravlja celovito predstavitev vseh plovil, ki se trenutno proizvajajo pod blagovno znamko Elan in Impression, obiskovalci pa si bodo poleg novosti lahko ogledali še nekaj ekskluzivnih jaht najvišjega razreda, in veliko letošnjih novosti s področja opreme plovil in pripomočkov za navigacijo.

Jubilejna Internautica je vsebinsko naravnana tudi k predstavitvi inovativnih tehnologij prihodnosti, ki dvigujejo posameznikovo ekološko ozaveščenost in ga spodbujajo k uporabi energije iz obnovljivih virov ali hibridnih sistemov z zmanjšano porabo goriva in emisij.

Do nedelje se bo zvrstilo še veliko vzporednih športnih in zabavnih prireditev.

Več v prispevku novinarja Deana Jelačina.