Med turisti, ki se vključijo v sistem Piranko, je največ Nemcev, Nizozemcev in Avstrijcev. Foto: BoBo
Med turisti, ki se vključijo v sistem Piranko, je največ Nemcev, Nizozemcev in Avstrijcev. Foto: BoBo

Kolesa si redno izposojajo krajani, v sistem jih je vključenih okoli 270, vseeno pa si največ koles izposodijo tuji turisti, predvsem Nemci, Nizozemci in Avstrijci, je povedal višji svetovalec za investicije in promet Rok Humar s piranske občine.

Piranko je zaživel v sklopu čezmejnega projekta podpora trajnostnim oblikam mobilnosti v obalnih mestih, z akronimom Adria.MOVE IT!, ki ga v okviru instrumenta za predpristopno pomoč sofinancira EU, jadranski čezmejni program IPA.

Na voljo je sto koles
S Pirankom so hoteli spodbuditi trajnostne mobilnosti v obalnih mestih, kar jim je tudi uspelo. Tako občanom kot turistom je na voljo sto kakovostnih mestnih koles, med njimi tudi trije tricikli, ki so namenjeni prevozu manjšega tovora. Ta najpogosteje uporabljajo trgovci in gostinci.

Poglavitni cilj Piranka je zagotoviti kakovostno storitev ob minimalnih stroških, zato se niso odločili za t. i. sistem bike sharinga, kot ga poznajo v Ljubljani in Velenju, pač pa deluje po t. i. knjižničarskem sistemu. To pomeni, da je treba izposojeno kolo vrniti na točki, kjer se ga je prevzelo.

Uporabnik plača le letno članarino za pokritje stroškov vodenja računa in nadomestilo za izdelavo uporabniške kartice v znesku petih evrov, uporaba kolesa pa je brezplačna.

Izposoja za več dni
"Poglavitna prednost našega sistema Piranko je predvsem v tem, da si lahko krajani kolo izposodijo tudi za več dni," pojasnjuje Humar, in sicer do enega tedna. "Naši krajani so to storitev zelo dobro sprejeli in si tudi večkrat izposodijo kolo za več kot en dan," še ugotavlja.

Občina bo v prihodnjih letih skušala kupiti še več koles. Ker je v Piranu kar nekaj klancev, tudi ena osrednjih garažnih hiš je denimo na hribu, si "marsikateri krajan ravno zaradi premagovanja teh ovir kolesa ne izposodi", pravi Humar in dodaja, da se bodo zato osredotočili predvsem na nakup električnih koles.