Kunci so priljubljeni hišni ljubljenčki. Foto: Reuters
Kunci so priljubljeni hišni ljubljenčki. Foto: Reuters

10-mesečni kunec Simon, ki je bil dolg kar 90 centimetrov in bi, ko bi popolnoma odrasel, verjetno nasledil svojega očeta Dariusa, ki je s svojimi 132 centimetri veljal za največjega kunca na svetu, je poginil med letom z londonskega letališča v Chicago.

Kaj natančno se je zgodilo v prostoru za prtljago med dolgim poletom, za zdaj še ni jasno, so pa pri United Airlines že uvedli preiskavo, piše BBC. To zahteva tudi lastnica, rejka orjaških kuncev Annette Edwards, ki je za Sun pojasnila, da je imel Simon tri ure pred poletom pregled pri veterinarju, ki ga je razglasil za zdravega kot dren. Edwardsova ga je namreč prodala ljubitelju orjaških kuncev v ZDA.

"Stranka, ki je kupila Simona, je zelo znana osebnost. In zelo vznemirjena," je ob tem še poudarila Edwardsova.

"Blaginja živali ključnega pomena"
Iz United Airline so medtem že sporočili, da jih je novica o smrti kunca globoko razžalostila. "Smo v stiku s stranko in smo ji ponudili vso podporo. Dogodek sicer še proučujemo," je v sporočilu za Reuters zapisal tiskovni predstavnik družbe Kevin Johnston in dodal, da je blaginja živali, ki potujejo z njihovo družbo, zanje ključnega pomena.

Podatki, ki jih je zbral BBC, sicer kažejo nasprotno. Leta 2015 je po podatkih ameriškega ministrstva za promet na poletih ameriških letalskih družb umrlo 35 živali. Kar 14 izmed vseh smrti je bilo na poletih Uniteda, kažejo podatki, še devet živali pa jih je bilo poškodovanih. Omenjenega leta je United skupno prepeljal 97.156 živali.

V začetku aprila se je družba United Airlines znašla pod plazom kritik, ko se je po spletu razširil posnetek, kako z letala na silo vlečejo nič hudega slutečega potnika - in to zato, da bi naredili prostor za svojega uslužbenca. Potniku, Davidu Dau so sicer najprej ponudili denar za to, da odstopi sedež, a je ponudbo zavrnil, nakar so ga s silo zvlekli z letala, posnetek dogodka pa je v trenutku obšel svet.