Jezdenje noja zahteva malo več vaje in dober občutek za ravnotežje. Foto: EPA
Jezdenje noja zahteva malo več vaje in dober občutek za ravnotežje. Foto: EPA
Jahanje slona
Čez drn in strn na slonovem hrbtu ... Foto: EPA

Za turiste nora prevozna sredstva, za domačine pa čisto normalen način prevoza, ponujajo nepozabno doživetje. A previdno - pri nekaterih "vožnjah" je potrebno tudi nekaj spretnosti in telesne pripravljenosti.

Ob obisku Kenije ali Tanzanije je izlet na nojevem hrbtu obvezen. Čeprav je v Keniji (pa tudi v Indiji in še kje) veliko bolj priljubljeno jezdenje slonov, je tudi jezdenje noja menda zelo zabavno. Vse, kar potrebujete, je malo vaje in potrpežljivosti, da se privadite nenavadnemu prevoznemu sredstvu.
Kot omenjeno, je med turisti, ki obiščejo Afriko, zelo priljubljeno tudi jezdenje slona. Čeprav se na trenutke zdi, da največje kopenske živali na svetu niso ravno idealne za prevozno sredstvo, pa je razgled s slonovega hrbta neprecenljiv.

Jezdenje vola le za najbolj vzdržljive
Tudi izlet na hrbtu vola je nekaj posebnega, a le če je pred vami krajša pot. Za daljša potovanja vol ni najprimernejše prevozno sredstvo, vas pa jezdenje vola brez dvoma popelje nazaj skozi čas.
Tudi jezdenje kamel je za začetnika lahko precej naporno, a ko se jezdec uskladi s to živaljo, postane popotovanje zares zanimivo in seveda nepozabno. Ker kamele veljajo za precej potrpežljive živali, si lahko na kameljem hrbtu privoščite tudi daljši izlet. A predtem je priporočljivo malo vaditi - vsaj na konjskem hrbtu.

Čisto posebno izkušnjo pa lahko doživite z vožnjo z rikšo in tako najpristneje spoznate divjino velikih azijskih mest. Če se po naključju odpravljate na sever, pa vam seveda ne sme uiti vožnja s pasjo vprego. Drvenje skozi zimsko pokrajino na saneh, ki jih vleče skupina za to izurjenih psov, je pač nepozabna.

T. K.