Uporaba kolesarskih čelad v New Yorku ni obvezna, je pa vsekakor priporočena. Foto: EPA
Uporaba kolesarskih čelad v New Yorku ni obvezna, je pa vsekakor priporočena. Foto: EPA
Michael Bloomberg
Bloomberg si je za program, ki ga v evropskih mestih poznajo že več let, močno prizadeval in kot vedno kljub opoziciji dosegel svoje. Foto: Reuters

Bloomberg si je za program, ki ga v evropskih mestih poznajo že več let, močno prizadeval in kot vedno kljub opoziciji dosegel svoje. Dodatnim kolesom na ulicah mesta nasprotujejo vozniki avtomobilov in pešci, ker v New Yorku in na splošno v ZDA ni prave kolesarske kulture. Kolesarji se požvižgajo na prometna pravila, vozniki avtomobilov pa jih niso vajeni in nesreče so pogoste.

Program, ki ga sponzorira Citibank, nosi ime po sponzorju "Citi Bike". Uvodoma so po mestu namestili 6.000 koles z ambicijo, da se program razširi v vse mestne občine do skupaj 10.000 koles. Za uporabo modro obarvanih koles z logotipom banke Citigroup, ki stanejo po 825 dolarjev, se je v osemmilijonskem mestu uvodoma prijavilo 11.000 ljudi. Več sto med njimi še vedno zaman čaka na kartice za odklepanje koles, za kar mestno ministrstvo za promet krivi ameriško pošto.

Sicer pa je bilo nameščanje postaj in koles po odpravi birokratskih ovir in koncu protestov zelo hitro. Delavci so konec tedna v nekaj urah namestili postaje na ceste in pločnike, nato pa odložili še kolesa. Učinkovit je bil tudi tat, ki je delavcem pred nosom izmaknil eno izmed koles na 25. ulici in 2. aveniji na Manhattnu ter z njim odbrzel v neznano. Zdaj ga čaka naporno delo pri brušenju in barvanju ukradenega plena ali pa bo kolo preprosto zavrgel, saj ga je zaradi značilne barve težko skriti.

Za vse druge, ki niso plačali letne članarine 95 dolarjev, bodo kolesa na voljo od 2. junija naprej za dnevno ceno 10 dolarjev. Bloomberg je maja lani izbral Citigroup za glavnega sponzorja projekta in takrat je napovedal, da bo program stekel letos julija. Projekt je torej v pogonu malce hitreje. Mesto ne zahteva čelad, vendar pa je njihova uporaba priporočena. Koles ne bodo smeli najemati mlajši od 16 let.