Hrano le vzemite, a pazite, kam jo odlagate. Foto: Reuters
Hrano le vzemite, a pazite, kam jo odlagate. Foto: Reuters

Spletna stran Travelmath je nekaj mikrobiologov prosila, da naredijo 26 vzorcev, s katerimi so iskali škodljive mikroorganizme na petih ameriških letališčih in štirih letalih dveh ameriških letalskih prevoznikov - katerih, ni znano.

Izkazalo se je, da je najbolj umazana stvar na letalu pladenj za hrano, na katerem so našli dvakrat več mikrobov kot na drugi najbolj umazani stvari - avtomatu za vodo. Do šestega mesta sledijo zračni ventilatorji nad glavami potnikov, izplakovalniki straniščne školjke, zaponke za pas in zapiralo za vstop v stranišče.

Odlične razmere za razvoj bakterij
Da so letališča in letala zaradi ogromnega pretoka ljudi, kroženja zraka in zaprtega prostora odlično leglo za širjenje bakterij, seveda ni nič novega, kljub temu pa je strokovnjake po poročanju CNN-a presenetilo število mikrobov. "Če daste v usta hrano, ki ste jo pobrali s pladnja, s tem bakterije zanesete neposredno v usta, zato poskrbite, da vaša hrana nima stika s pladnjem," so svetovali.

Medtem ko letalsko osebje med dvema letoma vedno očisti kopalnico oziroma stranišče na letalu, pa imajo zaposleni običajno premalo časa, da bi s krpo in čistilom očistili vsak sedež posebej ter pladnje na zadnji strani sedeža.

Študija sicer ni razkrila, kakšne vrste bakterij so našli, dejali so le, da ni bilo sledu o potencialno nalezljivih bakterijah, kot je E.coli.