Nemški letalski prevoznik Lufthansa je prepeljal rekordno število potnikov. Foto: EPA
Nemški letalski prevoznik Lufthansa je prepeljal rekordno število potnikov. Foto: EPA
Etihad Airways je lani prepeljal za 17 odstotkov več potnikov. Foto: Etihad

Krovna družba Lufthansa in njene hčerinske družbe - v lasti ima tudi družbi Austrian Airlines in Swiss, pa tudi nizkocenovnega prevoznika Germanwings - so prepeljale 107,7 milijona potnikov. Številka pomeni 1,6-odstotno rast glede na leto prej.

Koncern je lani izvedel več kot milijon poletov oziroma 0,2 odstotka več kot v letu 2014. Zasedenost sedežev je bila 80,4-odstotna, kar je prav tako rekorden dosežek. Ugodne podatke v podjetju pripisujejo izboljševanju storitev in ponudbe skozi zadnjih nekaj let.

Lani je koncern v delovanje vključil 17 novih letal. V prihodnjih desetih letih bodo dodali še 251 novih letal.

V ločenih sporih z vodstvom družbe so sicer lani večkrat stavkali tako piloti kot kabinsko osebje. Na tleh je tako ostalo več deset tisoč potnikov.

Vse uspešnejši tudi Etihad Airways
O uspehu poroča tudi letalski prevoznik Etihad Airways iz Združenih arabskih emiratov, ki je lani prepeljal 17,4 milijona potnikov, kar je 17 odstotkov več kot v letu prej. Podjetje po navedbah izvršnega direktorja Jamesa Hogana v leto 2016 vstopa kot "močnejši, bolj dinamični prevoznik".

Etihad, ki je začel delovati leta 2003, je drugi največji letalski prevoznik iz Združenih arabskih emiratov, zaostaja le za družbo Emirates iz Dubaja. Podjetje dosega hitro rast in je tudi že vstopilo v lastništvo več drugih, manjših letalskih družb, tudi italijanske Alitalie.

Podobno kot drugi zalivski prevozniki se tudi Etihad spopada z obtožbami konkurentov iz ZDA in Evrope, da prejema subvencije domače vlade. ZDA so zaradi teh obtožb lani sprožile tudi uradno preiskavo, ki so jo zahtevali trije ameriški prevozniki. "Še naprej se spoprijemamo z izzivi, tudi s protekcionizmom večjih ameriških in evropskih uveljavljenih prevoznikov. Še naprej se bomo trudili in prinašali novo konkurenčno izbiro potnikom po svetu," je glede spora dejal Hogan.

Etihad ima floto 121 letal, ki so v povprečju stara 5,8 leta. Lani so vključili še 11 airbusov in štiri boeinge. Letos bodo dobili še deset novih letal.