Najvišji padec tovornega prometa so imele v avgustu severnoameriške letalske družbe. Foto: EPA
Najvišji padec tovornega prometa so imele v avgustu severnoameriške letalske družbe. Foto: EPA

Mednarodni letalski potniški promet se je na letni ravni okrepil za 6,2 odstotka, medtem ko je imel domači letalski promet 1,5-odstotno rast. "Rast letalske industrije se upočasnjuje", je ob tem dejal generalni direktor IATA Tony Tyler. Dodal je, da zaradi upada zaupanja potrošnikov in globalne recesije v panogi niso optimistični, da bi se razmere kmalu izboljšale.

Najvišjo rast mednarodnega letalskega potniškega prometa so avgusta na letni ravni imele evropske letalske družbe (+7,9 odstotka), sledile so bližnjevzhodne (+6,7 odstotka), latinskoameriške (+5,6 odstotka), azijsko-pacifiške (+5,3 odstotka), afriške (+5,2 odstotka) in severnoameriške (+2,9 odstotka).

Kriva je upočasnjena gospodarska rast
Slabše jo je odnesel tovorni letalski promet, ki je avgusta na letni ravni upadel za 3,8 odstotka, potem ko je julija beležil 1,8-odstotni padec. "V letu 2011 je bil tovorni promet prizadet predvsem zaradi upočasnjene gospodarske rasti. Zadnji padec napoveduje še dodatno poslabšanje globalnega gospodarstva", so ocenili v združenju letalskih prevoznikov.

Najvišji padec tovornega prometa, sedemodstotni, so v avgustu imele severnoameriške letalske družbe, medtem ko so azijsko-pacifiške zabeležile 5,4-odstotni padec. Evropske letalske družbe so na letni ravni utrpele 1,8-odstotni padec tovornega prometa. Rast tovornega prometa pa so imele afriške (+2,2 odstotka), latinskoameriške (+5,4 odstotka) in bližnjevzhodne (+3,7 odstotka) letalske družbe.