Slikovita Antarktika. Foto: Reuters
Slikovita Antarktika. Foto: Reuters

Boeing 757, letalo, s katerim vsako leto potuje na milijone potnikov, je pristalo na zaledeneli stezi na območju Antarktike, imenovanem Union Glacier. Letalo je last islandske letalske družbe Loftleidir, ki je ta podvig načrtovala in pripravljala sedem mesecev.

Zaradi odsotnosti asfaltnih pristajalno-vzletih stez so zaledenelo stezo do zdaj uporabljala le tovorna in vojaška letala, a uspešni preizkusni polet potniškega letala bi lahko Antarktiko odprl svetu in jo zarisal na svetovni turistični zemljevid, piše Telegraph. Antarktika sicer letno sprejme okoli 500 turistov.

Prikupni pingvini
Letalska družba Loftleidir načrtuje, da bi na najjužnejšo celino letel boeing z 62 sedeži v poslovnem razredu, kar pomeni, da želijo na pustolovsko potovanje na eno najbolj nepoznanih območij Zemlje za visoko ceno spraviti predvsem premožne. Med glavnimi točkami ogleda bi bili najvišji vrh celine Mount Vinson, južni tečaj in kraljevi pingvini ob obali Weddellovega morja.

Če smo povsem natančni, so bili Islandci na krovu prvega potniškega letala, ki je pristalo na ledeniku Union Glacier, čisto prvo potniško letalo na Antarktiki v zgodovini pa je bilo letalo airbus A319 neke avstralske družbe, ki je iz Hobarta leta 2008 poletelo na raziskovalno postajo Casey.