Norveški minister za promet Ketil Solvik-Olsen je lani svojega ameriškega kolega povabil na vožnjo s kolesom po Oslu. Foto: Reuters
Norveški minister za promet Ketil Solvik-Olsen je lani svojega ameriškega kolega povabil na vožnjo s kolesom po Oslu. Foto: Reuters
London
Polnilnica za električna vozila v Londonu. Foto: Reuters

Kot je pokazala raziskava neodvisne organizacije Centre for Economics and Business Research (CEBR) s sedežem v Londonu, so evropska mesta najuspešnejša pri uveljavljanju novih načinov in strategij, s katerimi želijo javni promet očistiti izpustov toplogrednih plinov, s tem pa vsaj nekoliko ustaviti podnebne spremembe in zmanjšati onesnaženost zraka. Med deseterico je namreč kar osem evropskih prestolnic, edina neevropska predstavnika sta Tokio in Seul.

Pri CEBR-ju so to, kako zelen je danes javni promet in kakšne so napovedane spremembe, proučili pri 35 mestih po svetu.

"Oslo se bo kmalu lahko pohvalil s tem, da javni mestni promet v zrak ne bo spuščal toplogrednih plinov," so zapisali in dodali, da podzemna železnica, tramvaji in avtobusi v mestu že zdaj večinoma uporabljajo vodno energijo, Norveška pa ima tudi najvišjo stopnjo električnih vozil na svetu. Poleg tega mestni svet načrtuje močno omejiti dostop avtomobilov v strogo središče mesta.

Poročilo na drugo mesto uvršča London, čeprav v isti sapi priznava, "da se morda ne zdi primer zelenega mesta vsem prebivalcem". A velika večina uporablja javni promet namesto osebnega avtomobila in so tako med najbolj energetsko učinkovitimi meščani na svetu. "London ima neupravičeno sloves temnega mesta z veliko smoga," so zapisali. Mestna oblast želi do leta 2025 zmanjšati izpuste toplogredih plinov za 60 odstotkov v primerjavi z letom 1990 ter podpira izposojo koles in električna vozila.

Tudi Amsterdam je sprožil več uspešnih kampanj za znižanje ravni izpustov.

Na dnu seznama mest z do okolja prijaznim javnim prometom se je znašel Kairo, tik nad njim pa Nairobi, Mumbaj in Carigrad. Med ameriškimi mesti se je najviše, na 14. mesto, uvrstil San Francisco.