Za najboljšo je bila izbrana letalska družba Cathay Pacific Airways . Foto: EPA
Za najboljšo je bila izbrana letalska družba Cathay Pacific Airways . Foto: EPA
Turkish Airlines
Najboljši evropski letalski prevoznik je Turkish Airlines. Foto: EPA

Nagrado za najboljšega letalskega prevoznika na svetu so ta teden podelili na letalskem sejmu v Farnboroughu. Cathay Pacific Airways je s prvega mesta izrinil družbo Emirates iz Združenih arabskih emiratov, ki je letos četrta. Na drugo mesto se je uvrstil Qatar Airways, na tretje pa Singapore Airlines.

Na peto mesto se je uvrstil Turkish Airlines, sledijo japonski All Nippon Airways, Garuda Indonesia iz Indonezije, južnokorejska Asiana Airlines, še en prevoznik iz Združenih arabskih emiratov Etihad Airways, deseterico najboljših pa je sklenila nemška Lufthansa.

Razvrstitev po regijah
Sestavili so tudi regionalne lestvice najboljših letalskih prevoznikov. Najboljši evropski letalski prevoznik je Turkish Airlines, najprepričljivejši mednarodni letalski prevoznik v Severni Ameriki je Air Canada.

V Afriki se je najbolj izkazal South African Airways, v Aziji Cathay Pacific Airways, v Južni Ameriki LAN Airlines, v Srednji Ameriki Avianca, v Avstraliji Qantas. Evropo so sicer razdelili še na podkategorije - v severni Evropi je zmagal Finnair, v južni Turkish Airlines, v zahodni Lufthansa, v vzhodni Evropi pa Aeroflot Russian Airlines. Na vzhodnoevropski lestvici se je znašla tudi Slovenija, saj se je Adria Airways uvrstila na sedmo mesto.

Nagrade Skytrax World Airline Awards veljajo za najprestižnejše v svetovni letalski industriji. Podelijo jih na podlagi anket, ki jih vsako leto opravijo med popotniki iz več kot 160 držav. Poleg krovne kategorije najboljše letalske družbe jih podelijo še v številnih drugih kategorijah.