Po Temzi bo plula ladja iz puljske ladjedelnice z notranjo ureditvijo sevniškega podjetja. Foto: EPA
Po Temzi bo plula ladja iz puljske ladjedelnice z notranjo ureditvijo sevniškega podjetja. Foto: EPA

Podjetje Metalka iz Sevnice bo poskrbelo za ureditev notranjosti sodobne turistične ladje. Prototip ladje bodo predali Londončanom pred olimpijskimi igrami leta 2012.

"Ladja, ki bo prekašala vse druge na Temzi"
Na Hrvaškem so prepričani, da bo njihova ladja najlepša na Temzi, na kateri ima turistični operater City Cruises že ducat turističnih ladij. Kot so pojasnili na inštitutu, je hrvaška ladja posebna ne le zaradi svoje oblike, temveč tudi zaradi zanimivih tehničnih rešitev, kot so pogon na biodizelsko gorivo in solarni viri energije. Imela bo tudi samodejno upravljanje z balastnimi vodami glede na plimo in oseko.

"Kakovostno notranjo ureditev ladje in restavracije, ki bo prekašala obstoječe turistične ladje za ogled Londona, bo izdelala partnerka inštituta, podjetje Metalka iz Sevnice," piše Večernji list. Ladjo bodo zgradili v zasebni puljski ladjedelnici Tehnomont, ki je že uveljavljeno v izdelavi ladij za posebne namene.

Na inštitutu niso hoteli govoriti o vrednosti posla, so pa razkrili, da gre za več milijonov evrov. Iz Londona so za zdaj naročili prototip, načrtujejo pa še od štiri do pet tovrstnih ladij, je razkril direktor inštituta Vladimir Koroman. Dodaja, da bodo podobno ladjo lahko ponudili vsepovsod, razen v Angliji, saj so se obvezali, da ne bodo izdelovali ladij za konkurenčna podjetja City Cruisesa.

Katamaran bo dolg 37 metrov in širok 14,6 metra, v notranjosti in na zunanjih platformah pa bo lahko sprejel 599 potnikov. Največja hitrost bo 12,5 vozla, njegov doseg pa bo 800 milj.