Na vrhu lestvice najvarnejših letalskih družb tudi po koncu leta 2016 ostajajo tiste s sedežem v Aziji. Foto: Reuters
Na vrhu lestvice najvarnejših letalskih družb tudi po koncu leta 2016 ostajajo tiste s sedežem v Aziji. Foto: Reuters

Kot kažejo izsledki študije Centra za vrednotenje podatkov o nesrečah potniških letal, se je na drugo mesto uvrstila družba Air New Zealand (Nova Zelandija), sledijo pa ji Hainan Airlines (Kitajska), Qatar Airways (Katar) in na petem mestu KLM. Tajvanska družba Eva Air je zasedla šesto mesto, za njo pa so se na lestvico uvrstile Emirates, Etihad Airways (obe Združeni arabski emirati), Qantas (Avstralija), Japan Airlines, All Nippon Airways (obe Japonska) in nemška Lufthansa.

Relativno malo letalskih nesreč
Študijo je naročila industrijska revija Aero International, podrobnejši izsledki pa bodo objavljeni 18. januarja. Kot so zapisali avtorji, se je pozitiven trend v letalski varnosti nadaljeval tudi v letu 2016, kar dokazuje relativno malo letalskih nesreč. Poudarili so, da je 60 največjih letalskih družb sicer poročalo o nesrečah, a so imele te za posledico le gmotno škodo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Rezultati temeljijo na kombinaciji evidenc letalskih družb ter skupnega števila nesreč in smrtnih žrtev v obdobju 30 let. Center za vrednotenje podatkov o nesrečah potniških letal je lani zabeležil skupno 321 žrtev letalskih nesreč, nizozemska Mreža za varnost v letalstvu pa 325.

Razliko gre pripisati različnim merilom. Center je namreč v statistiko vključil letala, ki tehtajo več kot 5,7 tone in imajo vsaj 19 sedežev, Mreža za varnost v letalstvu pa je upoštevala tudi letala s 14 ali več sedeži. Vojaških letal ne upoštevajo v nobenem primeru.