Dokler bo vztrajala negotovost, Ryanair novih linij na Otoku ne bo odpiral. Foto: EPA
Dokler bo vztrajala negotovost, Ryanair novih linij na Otoku ne bo odpiral. Foto: EPA

"Mislim, da z Veliko Britanijo ne bomo odprli veliko novih linij v prihodnjih 12 ali 18 mesecih, dokler bo vztrajala trenutna negotovost," je novinarjem v Bruslju dejal izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary. Podjetje več kot četrtino prihodkov ustvari prav na Otoku, zato je šoku zaradi brexita še posebej izpostavljen.

Čeprav bo Ryanair kmalu dobil 50 novih Boeingovih letal, jih ne bo uporabil v Združenem kraljestvu. "Večina teh, če ne vsa ta letala, bodo dodeljena državam članicam EU-ja: Irski, Španiji, Franciji, Italiji, Nemčiji in srednjeevropskim državam," je povedal O'Leary.

Manjši učinek zaradi brexita napoveduje Enders. Ob odprtju novih prostorov koncerna Airbus v francoskem Blagnacu blizu Toulousa na jugozahodu Francije je poudaril, da "Velika Britanija ostaja del naše družine" in dom "nekaterih najbolj konkurenčnih tovarn Airbusa na svetu".

Airbus ima po svetu okoli 135.000 zaposlenih, od tega kakšnih 10.000 v Veliki Britaniji. Njegovi tovarni v severnem Walesu in na severozahodu Anglije podpirata do 100.000 delovnih mest v dobaviteljski verigi.