Britanska skupina je priletela na manjše bruseljsko letališče v Charleroiju. Foto: Reuters
Britanska skupina je priletela na manjše bruseljsko letališče v Charleroiju. Foto: Reuters
Ryanair ne slovi ravno po prožnosti. Foto: EPA

Skupino 28 Britancev, starih od 18 do 80 let, je v Bruselj povabil evropski poslanec iz stranke laburistov, Afzal Khan, a se je skupina po napadih odločila, da je zanje varneje, če se čim prej vrnejo v Manchester.

Z irskim nizkocenovnim prevoznikom so v torek zjutraj prileteli na bruseljsko letališče v Charleroiju, vrniti pa bi se morali nocoj, a so po prihodu v mesto v obsednem stanju svoj polet skušali prestaviti na dan prej - Ryanair pa jim je sporočil, da jih bo to stalo dodatnih 6.000 funtov.

Poslanec Bill Esterson je zadevo načel na včerajšnjem zasedanju britanskega parlamenta: "Iz Bruslja me je poklicalo več mojih volivcev, ki se skušajo vrniti domov - kot, sem prepričan, tudi številni drugi. Družba Ryanair jim je sporočila, da jih bo vrnitev v domovino stala 6.000 funtov. Sprašujem se, gospod predsednik parlamenta, ali lahko prek vas vprašam ministre, ali bi morda lahko posredovali in predlagali Ryanairu in drugim prevoznikom, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, da razumno pomagajo tistim, ki se želijo vrniti."

Ryanair se brani
Svetnik Chris Webb je za Telegraph povedal, da je bila skupina deležna "absolutno grozljive obravnave". "To je že samo po sebi stresen položaj. Jasno je, da se ne more primerjati s tragedijo izgubljenih življenj. A vse, kar si želim, je, da se vrnemo domov," je povedal Webb, ki je na telefonu z Ryanairovo službo za potnike preživel dve uri, a neuspešno.

Predstavnik Ryanaira je dejal, da je skupina za svoje povratne vozovnice plačala 20 funtov na osebo, ko pa so prišli na prijavno okence, ker so želeli prestaviti datum odhoda, so jim povedali, da mora za spremembo datuma vsak plačati 60 funtov, ob tem pa še 154 funtov razlike v ceni vozovnic.

"Razlog je bil, da je bilo na poletu samo še 28 prostih sedežev. Skupina ponudbe ni sprejela, kar je njihova pravica, in z veseljem jih pričakujemo na njihovem rezerviranem poletu z letališča Bruselj Charleroi," je povedal predstavnik. "Obžalujemo, če je to skupini povzročilo kakršne koli sitnosti, a včeraj je bila naša prioriteta iskanje poletov za naše potnike z letališča Zaventem, vsi drugi potniki pa so lahko svobodno uporabili naše postopke za spreminjanje poletov."

Različni odzivi na tragične dogodke
Zaradi torkovih napadov v Bruslju so bile razmere v belgijski prestolnici kaotične in številni so obtičali bodisi v Bruslju bodisi na sosednjih letališčih. S položajem so se prevozniki spopadali vsak po svoje - če se je Ryanair držal "kot pijanec plota" svojih pravil in tarif, so bili precej bolj solidarni bruseljski taksisti. Njihov sindikat je namreč vse svoje prevoznike pozval, naj ponujajo brezplačne prevoze z napadenega letališča Zaventem.

Podobno so se odločili tudi pri našem prevozniku GoOptiju, ki je prek svoje Facebookove strani svoje stranke, ki imajo v naslednjih dneh rezerviran njihov prevoz, pa so jim prestavili oz. odpovedali polet, obvestil, da jim ponujajo možnost brezplačne spremembe rezervacije, hkrati pa brezplačen prevoz do Slovenije tudi tistim, ki nimajo njihove rezervacije in so jih zaradi zaprtja letališča v Bruslju let preusmerili na okoliška letališča.