Ko pes na rajžo gre, dobro pije, dobro je ... Foto:
Ko pes na rajžo gre, dobro pije, dobro je ... Foto:
Psi, ki so na ameriških letališčih v 'službi domovine', bodo zdaj dobili več družbe. Foto: EPA

Ustanoviteljica nenavadne družbe Alysa Binder je dejala, da je namen teh poletov zagotoviti kar največje udobje psom, mačkam in drugim hišnim živalim, ki se na dolgo pot odpravijo z letalom. Idejo sta z možem dobila, ker sta imela veliko težav pri prevažanju svoje psičke Zoe.

Nič več tiščanja v prostoru za prtljago
"Preuredili smo eno izmed letal. Namesto 19 sedežev za ljudi je zdaj v njem prostora za 50 mačk in psov, ki bodo zaprti v udobnih kletkah, ne pa več v prostoru za prtljago. Letalo bosta upravljala dva pilota, potniki pa bodo imeli tudi spremljevalca, nekakšno stevardeso, ki bo vsakih 15 minut nadzirala, ali se vsi potniki počutijo dobro."

Kot pri običajnih poletih, bodo morali lastniki svoje ljubljenčke dve uri pred poletom prijaviti na letališču. Na majhnem letališču Teterboro na obrobju New Yorka so že uredili poseben razdelek, imenovan "hišica za tačke", kjer bodo kosmatinci počakali na polet. Za polet med dvema ameriškima mestoma bodo morali lastniki odšteti 149 dolarjev.

Ko potnika tišči na stranišče
Osebje bo poskrbelo tudi za osnovne potrebe, kot so odmori za "dvig tačke" ob steno. "Na navadnih poletih so živali lahko več ur zaprte v kletkah, mi pa bomo opazovali, kdaj so nazadnje "odtočile" in jih med poletom nekajkrat vodile "na stran"," zatrjuje Binderova.

Po ocenah vsako leto znotraj ZDA potuje okoli 76 milijonov mačk in psov, od tega dva milijona na letalih. Po podatkih društev za zaščito živali pa se vsako leto pri letalskem prevozu poškoduje okoli 5.000 živali.

A. P.