Queen Mary 2 je stala 700 milijonov evrov, zgradili pa so jo v ladjedelnici v Saint-Nazaru v Franciji. Na krov lahko sprejme 3.056 potnikov. Foto: EPA
Queen Mary 2 je stala 700 milijonov evrov, zgradili pa so jo v ladjedelnici v Saint-Nazaru v Franciji. Na krov lahko sprejme 3.056 potnikov. Foto: EPA
Queen Mary 2
Ko je konec maja zapustila pristanišče v Hamburgu, so njen odhod pospremili z ognjemetom. Foto: EPA

Ladjo, ki večji del leta prevaža potnike na čezoceanski poti med Southamptonom in New Yorkom, občasno pa se je z njo mogoče podati tudi na križarjenje po Karibih in do Avstralije, je na začetku junija pregledal britanski center za nadzor bolezni na plovilih, ki skuša omejiti oziroma preprečiti trebušno-črevesne bolezni na križarjenjih.

A lepotica Queen Mary 2 se ni odrezala navdušujoče, saj so strokovnjaki na njenem krovu našli vrsto pomanjkljivosti, na primer "izjemno umazano" vodo in ploščice v bazenu, človeški las v zamrzovalniku in več kemikalij, spravljenih v neposredni bližini prtičkov, papirnatih lončkov in kuhinjskih posod. Ladji so zato namenili skupno oceno 84 točk, da bi bila higiena na njej zadovoljiva, pa bi jih morala nabrati vsaj 86.

Na preizkusu pade redkokatera
Izjemno redko se zgodi, da največje potniške ladje na svetu ne dosežejo zahtevanih higienskih standardov. Zadnji takšen primer sega v februar leta 2010, ko je zasebna ladja Albatross "prilezla" le do 69 točk, zato je še toliko bolj jasno, da si osebje na Queen Mary 2 oziroma njen lastnik, britansko-ameriška ladjarska družba Cunard Line, takšnega spodrsljaja ne bi smel privoščiti. "Že 14 let spremljam sanitarne razmere na ladjah in ta ocena je res neverjetno slaba. Skrbi me, ker sem v poročilu kar petkrat zasledila besedo 'umazan'," je v pogovoru za CNN dejala urednica strani cruisecritic.com Carolyn Spencer Brown.

To se ne bo več ponovilo
Zardeli so tudi pri Cunardu, kjer so poudarili, da je njihov največji ponos do zdaj vedno prejel oceno vsaj 95 od 100 točk. "Tako nizko oceno bi lahko razložili s tem, da so večino pomanjkljivosti odkrili v istem predelu ladje. Zagotavljamo pa vam, da smo higienske razmere nemudoma izboljšali," je sporočila družba.

Da potnikov takšno neugledno poročilo ne bi smelo skrbeti in da naj ne oklevajo, če so se v bližnji prihodnosti nameravali peljati z omenjeno ladjo, meni tudi Spencer Brownova, ki je zatrdila: "Prepričana sem, da bo po tej blamaži Queen Mary postala najčistejša ladja na svetu."

Ladja presežnikov
Queen Mary 2 je ob izdelavi leta 2003 postala najdaljša, najširša in najvišja potniška ladja na svetu, poleg tega pa je imela največjo bruto tonažo - 151.400 ton. Naziv največje sta ji nato vzeli križarki dvojčici ladjarske družbe Royal Caribbean, Freedom of the Seas in Oasis of the Seas. Queen Mary 2 pa še danes ostaja največja čezoceanka (torej ladja, ki potnike prevaža po ustaljenem voznem redu čez Atlantski ocean) na svetu.