Sistem so zagnali 12. maja 2011. Vsako kolo je v povprečju izposojeno osemkrat dnevno, so zapisali na občini. Foto: BoBo
Sistem so zagnali 12. maja 2011. Vsako kolo je v povprečju izposojeno osemkrat dnevno, so zapisali na občini. Foto: BoBo

V sklopu nadgradnje bo Europlakat na vseh postajah v terminale vgradil strojno opremo, ki podpira novo generacijo programske opreme za upravljanje sistema, so pojasnili na Mestni občini Ljubljana.

Sistem Bicikelj bo deloval tudi med nadgradnjo, bodo pa za krajši čas zaprta posamezna postajališča, kjer bodo potekala dela. Kot so pojasnili, nadgradnja namreč vključuje zamenjavo celotne strojne opreme na terminalih in namestitev zaslonov na dotik. Dela se bodo na vsaki od postaj izvajala po nekaj ur, te bodo v sistem predvidoma vključene še isti dan.

Kolesa si bodo uporabniki v času nadgradnje sistema lahko izposojali tako na postajah s staro opremo kot tudi že na postajah s posodobljenimi terminali, ki bodo spet vključene v sistem.

Nadgradnja tehnološke platforme, ki jo financira zasebni partner Europlakat, znaša približno 400.000 evrov, zaključena pa bo v roku desetih dni, so dodali.

Uradna mobilna aplikacija Bicikelj
Uporabniki si bodo kolesa še naprej lahko izposojali z Urbano, po novem pa jim bo na voljo tudi mobilna aplikacija. Prek uradne mobilne aplikacije Bicikelj bodo lahko dostopali do svojega uporabniškega računa, spremljali razpoložljivost prostih koles in ključavnic ter si izposojali kolesa. Nov sistem bo deloval z uporabo šestmestne PIN-kode. Ta se bo uporabnikom posodobila samodejno, in sicer bosta obstoječi štirimestni kodi na koncu dodani dve ničli.

Na občini ob tem izpostavljajo, da je priljubljenost izposoje koles presegla vsa pričakovanja, zato mrežo postajališč in koles vztrajno širijo. Uporabnikom je danes na voljo 610 koles na 61 postajah.

Še letos nameravajo postaviti predvidoma devet novih postajališč, in sicer na lokacijah Koseze (Bajer), Celovška cesta (Dravlje), Kolezija, Cesta na Brdo, Polje–Studenec, Zadobrovška, Zalog, Črnuče. Še devet novih postajališč načrtujejo v naslednjem letu.