Vlaki so v septembru prepeljali skoraj 1,2 milijona potnikov ali 11 odstotkov več kot v septembru lani. Pri tem so opravili 57,4 milijona potniških kilometrov, kar je na letni ravni sedem odstotkov več.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je v septembru odpotovalo ali na to letališče pripotovalo malo manj kot 64.900 potnikov, kar je skoraj trikrat toliko kot v septembru 2020, ko je bil letališki promet močno okrnjen. Tudi blagovni promet na letališču je bil večji – pretovorjenega je bilo namreč skoraj 970 ton blaga, kar je na letni ravni 10-odstotna rast.

V slovenskih pristaniščih so v septembru našteli skoraj 1100 potnikov, potem ko jih je bilo septembra lani le 12. V ladijskem prometu je priplulo ali odplulo 11 odstotkov več ladij kot septembra lani. V septembru je prvič v tem letu pristalo nekaj manjših ladij za križarjenja.

V koprskem pristanišču so septembra pretovorili skoraj dva milijona ton blaga, kar je 18 odstotkov več kot septembra lani.

Avtobusi so medtem prepeljali manj potnikov. V mestnem javnem linijskem prevozu so prepeljali skoraj tri milijone potnikov, kar je pet odstotkov manj kot septembra lani.
Avtobusi v medkrajevnem in mednarodnem javnem linijskem prevozu so prepeljali približno dva milijona potnikov, kar je na letni ravni devetodstotni padec. Pri tem so opravili približno 32,9 milijona potniških kilometrov, kar je sedem odstotkov manj kot septembra lani.

V Sloveniji prvič manj registriranih osebnih avtomobilov

Od cestnih motornih vozil, ki so bila v Sloveniji registrirana v septembru, jih je bilo prvič v Sloveniji registriranih skoraj 9400, kar je štiriodstoten padec. Med temi je bilo okoli 6900 osebnih avtomobilov, kar je štiriodstoten upad, od teh je bilo približno 4100 novih, kar je osem odstotkov manj kot septembra lani.