Uzbekistan bo spremenil pravila igre za letalske potnike. Foto: EPA
Uzbekistan bo spremenil pravila igre za letalske potnike. Foto: EPA

Potnike Uzbekistan Airways bodo napotili na "posebno tehtnico" pri vratih za vkrcanje na letalo in s tem ocenili povprečno težo vsake osebe z ročno prtljago. Iz letalske družbe so sporočili, da teže potnikov ne bodo razkrili in hkrati zagotavljajo "popolno zaupnost pridobljenih podatkov", je poročal britanski Telegraph.

Tehtnica naj bi tako potnike razvrščala le glede na spol ter med dve starostni skupini - odrasle in otroke. "Po pravilih mednarodnega letalskega združenja so letalske družbe zavezane, da redno nadzorujejo težo potnikov z ročno prtljago, da bi ohranili zahtevo za zagotavljanje varnosti med leti," so na letalski družbi zapisali v uradni izjavi.

Uzbekistanska letalska družba, katere slogan je "varnost, trdnost in udobje", še ni objavila podatka, ali bodo morali potniki, ki bodo presegali določeno težo, dodatno seči v žep ali jim bodo "le" prepovedali vstop na manjša letala. Prav tako še ni znano, kakšne ukrepe bodo sprejeli, če bo skupna teža potnikov in njihove ročne prtljage presegala omejitev letal.

Zanimiv je podatek svetovne zdravstvene organizacije, da ima v Uzbekistanu več kot 44 odstotkov ljudi, starejših od 20 let, prekomerno telesno težo. Organizacija še predvideva, da bo imelo do leta 2020 13 odstotkov moških in 20 odstotkov žensk prekomerno telesno težo.

Že stalna praksa na Samoi
A Uzbekistanci niso prvi, ki bodo pazili na težo svojih potnikov. Pred dvema letoma so na Samoi prvi sprejeli ukrep, da bodo svojim potnikom računali glede na težo in ne sedež. S tem so želeli ozavestiti javnost o težavah prekomerne teže in izboljšati javno zdravstvo.

Pacifiška letalska družba potnikom dovoljuje, da ocenijo svojo težo, a jih kasneje na letališču vseeno stehtajo. Potnik ne plača sedeža, ampak plača po kilogramih. Cena enega kilograma je prav tako določena. Takrat je predsednik Samoa Air Chris Langton dejal, da je sistem pravičnejši, saj družine z majhnimi otroki plačujejo veliko manj.