Na jahti bodo lahko pristajali tudi helikopterji. Foto: Scenic
Na jahti bodo lahko pristajali tudi helikopterji. Foto: Scenic
Ladja bo imela kar šest restavracij z eklektično kulinarično ponudbo. Foto: Scenic

Uljanik gradi ultramoderno jahto Scenic Eclipse za avstralsko družbo Scenic, leta 1986 ustanovljenega specialista za luksuzna križarjenja, ki je leta 2008 predstavil prve svoje ladje za križarjenje po evropskih rekah. Po poročanju časnika Glas Istre je to prvič, da se na Hrvaškem gradi tako luksuzna ladja.

Po navedbah na strani CruiseMapper se bo ta izjemna, 165 metrov dolga ladja ponašala s pristajalno ploščadjo za helikopterje, podmornico za sedem ljudi, gledališče z 240 sedeži, z ogrevanimi bazeni s pomično streho, fitnesom, dvorano za jogo in pilates, wellnessom, zunanjimi in notranjimi džakuziji, šestimi restavracijami (vključno s francosko in italijansko) ter bari, na voljo pa bodo tudi kajaki, gumijasti čolni in potapljaška oprema.

Gostje bodo lahko izbirali med stotimi moderno opremljenimi apartmaji, od katerih ni nobeden manjši od 32 kvadratnih metrov, in suito z dvema spalnicama, ki je z 233 kvadrati večja od teniškega igrišča. Vsak apartma bo imel tudi svojega butlerja, skupno pa bo za potnike skrbelo 170 članov posadke. Načrt za notranjost ladje je sicer delo Karen Moroney, soproge lastnika družbe Glena Moroneyja.

Udobje in varnost
Zmogljivost ladje je 500 potnikov, a jih bodo zaradi večjega udobja in okoljevarstvenih predpisov za plovbe na pola vkrcali le 228.

Scenic Eclipse bi morala biti zgrajena do leta 2018, njena prva pot pa je predvidena 31. avgusta tistega leta, ko naj bi svojo krstno vožnjo opravila od Carigrada do Benetk. Sledila naj bi križarjenja po Sredozemlju, severni Evropi, Karibih in obeh Amerikah, pa tudi vse do Antarktike in Arktike, saj ji dvojni trup posebne kategorizacije omogoča razbijanje ledu v severnih morjih, posebni stabilizatorji pa kljub visokim valovom omogočajo mirno plovbo.

Iz varnostnih razlogov bo imela ločeni strojnici, zaradi ekoloških predpisov pa čistilno napravo za vodo in sistem za razsoljevanje za pridobivanje pitne vode.

Cene potovanj naj bi se gibale okoli 150.000 evrov na osebo, rezervacije pa že sprejemajo.