Novi objekti, novi obiskovalci? Foto: Reuters
Novi objekti, novi obiskovalci? Foto: Reuters
Letališče Dačeng Jading
Slavje ob pristanku prvega letala. Foto: Reuters

Na takšni višini so letala običajno že na polovici svojega vzleta. Nenavadno letališče leži v goratem Tibetu, na jugozahodu pokrajine Sečuan. Prvo letalo, ki je pristalo na njegovi vzletno-pristajalni stezi, je (seveda) pripadalo letalski družbi Air China. Množica domačinov je pristanek navdušeno pozdravila, vsi po vrsti so se pred letalom tudi fotografirali.

V Tibet si želijo privabiti obiskovalce
Letališče, za katerega so Kitajci porabili okoli 200 milijonov evrov, so zgradili, da bi povezali tibetansko avtonomno prefekturo Garzi s prestolnico Sečuana, mestom Čengdu. Do zdaj so potniki, ki so želeli premagati to razdaljo, z avtobusom potrebovali dva dneva, zdaj pa bo Čengdu oddaljen le enourni polet.

Na letališču Dačeng Jading naj bi vsako leto sprejeli 280.000 potnikov, kitajske oblasti pa si želijo, da bi se tudi zaradi nove infrastrukture povečal obisk narodnega rezervata Jading, ki velja za tibetansko romarsko pot. Tri tamkajšnje gorske vrhove je posvetil peti dalajlama, območje pa je praktično nedotaknjeno od tujih vplivov. Želja Pekinga je, da bi v Tibet do leta 2015 privabili 15 milijonov obiskovalcev letno, kar bi v proračun države prineslo več kot 230 milijonov evrov.

Prejšnje najvišje ležeče potniško letališče na svetu je bilo letališče Čamdo Bamda prav tako v Tibetu, ki leži na 4.334 metrih nad morjem.